Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 20.4.2010

Käsihuuhteen jatkuva käyttö

YLE Akuutti

"Lapseni päiväkodin vanhempainillassa kerrottiin, että käsihuuhdetta ei saa käyttää varmuuden varalta, vaan vain silloin kun joku pöpöepidemia on käynnissä. Käsidesin vaikutus kuulemma heikkenee, jos sitä käyttää päivittäin. Voiko tämä olla totta?"

Kyllä tälle löytyy tieteellistä perustaa. Sairaaloiden jätevedestä löytyy valtavasti erilaisia bakteereja, jotka ovat kehittäneet vastustuskyvyn miltei kaikille desinfektioaineille. Ne ovat tavallaan karaistuneet entistä ärhäkämmiksi. On vakuuttavasti todettu, että saippuapesu on paras keino ja desinfektioaineet kannattaa jättää sairaaloihin ja lääkäriasemille.

Sappihapporipuli"Millainen on sappihapporipuli tai sappihapponesteen imeytymishäiriö? Mistä se johtuu tai tulee?"

Ennen ajateltiin ripulin aiheutuvan siitä, että ohutsuoleen joutuu liian paljon sappihappoa ja se ei pääse imeytymään. Hiljattain väitöstutkimuksessa kuitenkin kumottiin tämä teoria. Voikin olla niin, että sappihapot itse saavat aikaan vedenerityksen lisääntymisen, ja ripuli aiheutuu siitä.

Sappihapporipuli jää helposti tunnistamatta, ainakin aluksi. Vasta sitten, kun ripulille ei löydy muuta selitystä, saattaa tulla mieleen tämä ongelma. Hoidoksi käytetään muun muassa kolestyramiinia eli entistä kolesterolilääkettä, joka sitoo sappihappoja ja auttaa sappihapporipulissa.

Psykoosi

YLE Akuutti

"Mistä psykoosi johtuu ja miten se ilmenee?" 


Psykoosi tarkoittaa todellisuudentajun menettämistä. Meillä jokaisella on kuva itsestämme, siitä mitä me teemme ja ajattelemme. Hahmotamme ulkomaailmasta, mitä muut ihmiset ovat, mitä ympärillä tapahtuu , mitä todellisuus toisin sanoen on. Psykoosi on sitä, että tämä raja-aita hajoaa ja joudutaan hajaanuksen maailmaan, jossa ulkoista ja sisäistä maailmaa ei kyetä erottamaan toisistaan ja todellisuudentaju eli realiteetintestaus häviää. Potilas itse ei koe sitä näin, vaan kokee maailmansa sekavana, usein pelottavana. Usein hän myös toimii käsittämättömällä tavalla.

Psykoosin syntymistä pyritään selittämään eri tavoin. Psykodynaaminen selitys on, että potilaan elämässä on tapahtunut jotakin hyvin traumaattista, järkyttävää, ja kokemus jossakin elämänvaiheessa murtaa minän kasassa pitävät puolustusmekanismit ja todellisuuden taju häviää. Potilasta tukeva psykoterapia ja asianmukainen lääkehoito tähtäävät todellisuudentajun palauttamiseen. Potilaan perheen tukeminen on hyvin tärkeää.

Psykoosista lisää muun muassa:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00066
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/mielenterveys/psykoosi

Lihasstimulaattorivyö

YLE Akuutti

"Olisin todella kiinnostunut, kuten varmaan moni muukin katsoja, voisiko lihasstimulointivyö oikeasti toimia ja kiinteyttää lihaksia? Voiko sen käytöstä olla jotain haittavaikutuksia?"

Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Ajatellaanpa vaikka hauislihasta. Jos sitä kuormitat, se vahvistuu. Toisin sanoen se kehittyy työn tekemisen kautta. Samalla kuluu energiaa. Mutta jos joku toinen pumppaa sinun hauistasi, se ei ole sama juttu. Lihas ei työskentele, ei kehity, eikä energiaakaan kulu. Tässä tapauksessa työn tekee stimulaattorikone ja ainoa energia, joka kuluu, tulee töpselistä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 22.12.2015