Hyppää pääsisältöön

Trauman aiheuttaman stressin purku liikeharjoitteilla

Trauman tai stressaavan tilanteen jälkeen kehon lihaksiin saattaa jäädä kireyksiä, joita on vaikea saada rentoutumaan. Ne saattavat pitkittyessään aiheuttaa kroonisia sairauksia. David Berceli on kehittänyt niiden purkuun suunnattuja harjoituksia. Hän vieraili Suomessa helmikuussa.

– Meillä kaikilla on kehossamme kyky käsitellä tietty määrä jännitystä. Jos raja ylittyy jännityksen, pelon tai muun syyn vuoksi, alamme vapista. Se on kehon keino vapauttaa jännitystä lihaksista, Berceli kertoo.

YLE AkuuttiIhmiset ovat kuitenkin kadottaneet kyvyn purkaa stressiä kehostaan sitä mukaa kuin sitä syntyy. Bercelin mukaan meidät on kasvatettu siihen, että tunteiden näyttäminen on noloa ja tekee meidät haavoittuviksi. Eläimillä luonnollinen reaktio on säilynyt. Koira vapisee pelätessään ja jääkarhu purkaa stressin värisyttämällä kehoaan.

Auttaakseen trauman tai stressin aiheuttamista oireista kärsiviä Berceli kehitti stressin purkumenetelmän, joka perustuu neurogeeniseen värinään. Hän on asunut ja työskennellyt yli 15 vuotta kriisialueilla Lähi-idässä. Hän yhdisti siellä näkemänsä eläintutkimuksista saatuihin tietoihin ja kehitti siten erityisen harjoitussarjan stressin purkuun.

Aivorunko käynnistää lihasten värinän

Harjoitussarjan avulla pyritään saamaan lihaksiin lievää stressiä, jonka johdosta ne alkavat väristä.

YLE Akuutti– Lihasten väristessä aivorungon toiminta aktivoituu. Itse asiassa juuri aivorunko aiheuttaa värinän ja keho etsii kireitä lihaksia, Berceli kertoo harjoitusten vaikutuksista.

Bercelin kehittämä stressin purkumenetelmä vaikuttaa aivojen limbiseen järjestelmään ja perustuu kehon luonnolliseen reaktioon. Me olemme vain oppineet estämään sen ilmenemisen. Antaessamme kehon väristä, se kykenee itse laukaisemaan jännityksiä. Mikäli lihaksen kireyteen liittyy tunnemuistoja tai lukkiutuneita tunteita, nekin nousevat uudelleen pintaan ja aivot muistavat, miksi aikoinaan alkoivat kiristää juuri kyseistä lihasta.

Vaikutus näkyy nopeasti

Menetelmän lyhenne on TRE ja sitä käytetään esimerkiksi Kiinassa yhtenä traumanhoitomenetelmänä Sichuanin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Suomessa ensimmäiset TRE-ohjaajat valmistuvat toukokuussa, jolloin Berceli tulee Suomeen kouluttamaan ihmisiä.

YLE Akuutti– Ihmiset saavat harjoituksista apua yleensä heti ensimmäisellä kerralla. Luonnollisesti vuosia kestäneen kireyden ja stressin purku vaatii harjoitusten toistoa, jotta rentoutus saadaan syvemmälle lihakseen.

Berceli kehottaakin ottamaan TRE-harjoitukset osaksi arkea. Harjoituksia voi tehdä urheiluharrastuksen tai esimerkiksi joogan jälkeen, jolloin keho on jo valmiiksi lämmin ja rasittunut.

Lisätietoa: www.traumaprevention.com

Asiantuntija: DAVID BERCELI, tohtori, Trauma Releasing Exercises LLL

Toimittaja: NINA MALMBERG