Hyppää pääsisältöön

Turkan lapset

Teatterikoulun rehtorina Jouko Turkka oli yhdelle isä, toiselle jumala, kolmannelle jotakin muuta. Mitä sitten tapahtui? Entä mitä Turkka itse ajatteli oppilaistaan kymmenen vuotta myöhemmin? Marketta Mattila selvitti asiaa vuonna 1994.

Jouko Turkka aloitti rehtorina vuonna 1982. Seuraavana vuonna valmistunut Tuhat ja yksi yötä muodostui rajapyykiksi koulun historiassa.

Uusi tyyli ällistytti aikalaisia. "Kaikki oppilaat olisi laitettava sairauslomalle", kirjoitti Hannes Häyrinen näytelmän ensi-illan jälkeen.

"Tavoitteena olis, että syntyis näyttelijöitä, joihin paine ei vaikuta", kommentoi Turkka opetustyyliään ajankohtaisohjelmassa.

Rankan fyysisyyden tavoite oli vapauttaa mieli turhasta kontrollista. "Jokke heitti sokeria lattialle, mistä sitä syötiin, jotta jaksoi jatkaa", Ritva Sorvali muistelee.

Turkan rehtorikausi päättyi vuonna 1985. Millaiset jäljet auktoriteetti oppilaisiinsa jätti ja mitä Turkka itse oppilaistaan ajatteli kymmenen vuotta myöhemmin?

Valokuvat: TeaK/arkisto, Krister Katva ja Leena Klemelä.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto