Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vertailussa leipäkoneet

Kunkun kolme kovaa ovat tällä kertaa ammattileipureita, joten leivän valmistus on heille tuttua puuhaa. Mutta miten jauhopeukalo suhtautuu leipäkoneella valmistettuun leipään?

Helsinkiläinen Seppo Kainulainen kertoo syöneensä mökkinaapurien tekemää leipäkoneleipää.
-Periaatteessa tykkään vuokaleivästä. Kyllä se sen korvaa, hän toteaa.

kolme kovaa (Video still, Kuva: YLE)

Porvoolaisella Jarmo Nygårdilla on epäilyksensä.
-Kun itse leipoo käsillä, niin tietyllä varauksella sitä suhtautuu.

Espoolainen Tapani Salomaa ei myöskään ole leipäkoneeseen ihastunut.
-Ei meillä kotona koskaan ole ollut semmoista, hän lisää.

testikoneet (Video still, Kuva: YLE)

Testituotteet ovat: Tefal Home Bread XXL, OBH Nordica Breadmaker Inox, Wilfa BMA 25 sekä Kenwood BM350. Tuotteet ovat hinnaltaan noin sadan euron luokkaa ja ominaisuuksiltaan samankaltaisia. Kolme kovaa käytti laitteita yli neljän kuukauden ajan, ja testin aikana leipää leivottiin usealla eri ohjelmalla. Leipäkoneilla voi tehdä myös kakkuja, pizzataikinaa ja jopa hilloa, mutta tässä testissä kolme kovaa leipoi vertailun helpottamiseksi ainoastaan leipää. Arvioinnissa otettiin huomioon laitteen käyttöönoton helppoutta, toimintaa
ja käyttöä, sekä lopputulosta eli leivän laatua.

Wilfaa vaivasi sekavuus

Ensimmäisenä arvioidaan Wilfa. Sen käyttöohjeet eivät olleet ryhmän mieleen.

Wilfa (Video still, Kuva: YLE)

Jarmon mielestä Wilfan ohjeet olivat kaikkein sekavimmat.
-Oli aika vaikeaa löytää sitä polkua että miten lähdetään leipomaan.
-Varsinkin jos halusi lisätä tai vähentää paisto- tai nostatusaikaa, Tapani komppaa.

Sepon mielestä Wilfan kulho oli niin suuri, että leivästä tuli turhan iso ja se ehti vanheta. Wilfa myös nosti taikinalämmön turhan kovaksi, joten leivästä tuli mureneva.

Tapani huomasi, että Wilfa sekoitti taikinaa melko huonosti.
-Jauhot tahtoivat jäädä laitteen pohjalle.
-Varsinkin pienemmässä taikinakoossa, Seppo lisää.

Tefalin ohjauspaneelia pidettiin selkeänä ja yksinkertaisena. Mutta Tefalia oli varsinkin Sepon mielestä vaikea käsitellä. Laitetta piti ohjelmoidessa käännellä edestakaisin. Jarmon mielestä myös näyttö oli turhan pieni.

Tapanin mielestä Tefal toimi kaiken kaikkiaan hyvin.
-Mutta leivonta-astia on turhan iso. Pitää olla vähintään kaksi leipää syövää lasta perheessä!

Kenwoodin ääni häiritsi

Kenwoodissa oli pienempi leivonta-astia, joten se sekoitti taikinan paremmin. Ohjauspaneelin symbolit olivat Sepon mielestä epäselvät.

-Jouduin katsomaan ohjekirjasta, mikä nappula tarkoittaa mitäkin. Varsinkin jos halusin peruuttaa tai vaihtaa jonkun ohjelman.

Jarmolla ei ollut vastaavia ongelmia. Hän otti laitteen ilman ohjekirjaa käyttöön. Kenwoodin kovaäänisyydestä valittivat kaikki testaajat. Yöllä leivottaessa kone piippasi niin kovaa, että ääni herätti Tapanin.
-Meilläkin on laite oli kovalla pinnalla, ja ääni kantautui yläkertaan saakka.

OBH Nordica (Video still, Kuva: YLE)

Viimeisenä testaajat ruotivat OBH Nordican. Se oli kaikkien mielestä helppo ja looginen.
-Kaikista helpoin käyttää, Tapani kehuu.
-Eikä siinä ollut turhia nappuloita, Seppo lisää.

Hänen mielestään OBH Nordica oli laadullisesti lähellä Kenwoodia, mutta OBH Nordican kattila oli aavistuksen pienempi, joten leivästä tuli neliömäinen, mikä miellytti häntä.

-Siitä saa kivan siivun. Jos on iso nälkä niin leikkaa poikittain, Seppo myhäilee.

Leipäkoneleipä ei vedä vertoja käsin leivotulle

Voittajaksi kiri täysin yksimielisesti testin halvin tuote, OBH Nordica. Sitä oli raadin mielestä helppo käyttää, ja leivästä tuli hyvän makuista. Niukin naukin kakkoseksi jäi Kenwood. Se paistoi leipään rapean kuoren, mikä ei muilla laitteilla juuri onnistunut. Kova ääni kuitenkin häiritsi. Hännän huipuksi jääneen Wilfan suurin ongelma oli sekavuus. Laitteessa ohjelmat lukivat eri kielellä kuin käyttöohjeessa, ja ohjekirjaa oli muutenkin hankala tulkita.

Kaikkiaan testaajat olivat sitä mieltä, että leivontaohjeet ja koneen käyttö on tehty turhan monimutkaiseksi. Toiminnot kun ovat pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisia.
Ammattilaisten mielestä myöskään leivän maku ei yllä käsin leivotun tasolle.

- Maku on jollakin tapaa tunkkainen, ja hiivakin leivästä maistuu. Kuortakin leipä kyllä kaipaisi.

Leipurimme eivät aio hankkia leipäkoneita. Heidän mielestään kone kuitenkin sopii erityisesti keliaakikon käyttöön, sillä gluteeniton leipä onnistui laitteella erinomaisesti.

Testin tulos:

Leipäkone Pisteet Hinta/ €
1. OBH Nordica 4,0 99
2. Kenwood 3,7 125
3. Tefal 3,3 129
4. Wilfa 2,2 129

Inka Achté / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.