Hyppää pääsisältöön

Tulivuorenpurkaus lamautti lentoliikenteen 2010

Islannissa purkautuneen tulivuoren syöksemä tuhka sekoitti pahoin pohjoisen Euroopan lentoliikenteen keväällä 2010. Useita lentokenttiä jouduttiin sulkemaan.

Huhtikuun 14. päivä vuonna 2010 käynnistynyt tulivuorenpurkaus Eyjafjallajökull-jäätikön alla aiheutti höyry- ja tuhkapilviä, jotka nousivat kahdeksan kilometrin korkeuteen. Tuhkapilvi levisi nopeasti Euroopan ylle. Purkaus oli kymmenen kertaa voimakkaampi kuin edellinen vuonna 1821 tapahtunut purkaus, joka kesti kaksi vuotta.

Tulivuorenpurkaus vapautti ilmakehään hiukkasia ja rikkidioksidia, mutta pilvien yläpuolella liikkunut tuhka ei kuitenkaan ollut terveydelle vaarallista.


Sen sijaan lentokoneille tuhka saattoi kuitenkin olla kohtalokasta. Lasimaisiksi kiteiksi tiivistynyt tuhka voi sulaa lentokoneiden moottoreissa ja kaasut ovat vaarallisia, jos ne pääsevät lentokoneen sisätiloihin.

Kommentit