Hyppää pääsisältöön

Ilpo Tiihonen: Kiima

Oi mäyrien möyrintä! Ilpo Tiihosen runossa Kiima eläimet parittelevat. Tiihonen halusi ensimmäisessä Runoraadissa esittää runonsa vallankabinetissa.

Ilpo Tiihonen osallistui Ylen ensimmäiseen Runoraatiin joulukuussa 2002 runolla Kiima, jossa hamsterit hässivät ja mäyrät möyrivät.

Runoraadin konseptiin kuului alusta alkaen, että ohjelmaan kutsuttu runoilija valitsee runon tuoreesta kokoelmastaan ja esittää sen valitsemassaan paikassa.

Tiihonen toivoi esityspaikkaa, joka toisi runoon lisää merkityksiä. Ensin selvitettiin mahdollisuutta kuvata pörssissä tai Makkaratalon katolla pörssikursseista kertovan valotaulun edessä. Lopulta kuvauspaikaksi valikoitui vallan kabinetti eli Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton johtokunnan kokoushuone Eteläranta 10:ssä.

Ensimmäisessä raadissa runoja pisteyttivät Levyraadin entinen juontaja ja viihteen moniosaaja Jukka Virtanen, kirjailija Riikka Ala-Harja, räppäri Iso H ja säveltäjä Tapani Länsiö. He antoivat jaetun voiton eli tasapisteet Ilpo Tiihosen ja Jukka Itkosen runoille.

Teksti: Minna Joenniemi

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto