Hyppää pääsisältöön

Onko naisilla viinapäätä?

Alkoholi tekee naisista aggressiivisia ja seksuaalisesti erityisen halukkaita. Alkoholi on myös vaarallisempaa naisille kuin miehille. Ovatko nämä vain olettamuksia vai täyttä totta?

Tutkimukset ainakin osoittavat alkoholin vaikuttavan naisiin eri tavalla kuin miehiin. Myös suhtautuminen naisten juomiseen on edelleen usein tuomitsevampaan kuin miesten alkoholin käyttöön.

Kansanterveyslaitoksen tutkimusten mukaan naisilla alkoholin juominen nostaa testosteronin eli miessukuhormonin tasoa, kun taas miehillä vaikutus on päinvastainen.

Tutkimus osoittaa alkoholin myötä lisääntyneen testosteronin lisäävän naisten aggressiivisuutta, maallikot kuitenkin ovat vahvasti sitä mieltä, että miehet käyttäytyvät humalassa väkivaltaisemmin kuin naiset. Tutkijan mukaan tämä ei kuitenkaan johdu testosteronista vaan muista syistä.

Naisten juominen on edelleen arka aihe, vaikka naisten alkoholin käyttö on viime vuosina saanut osakseen huomiota tiedotusvälineissä. Alkoholin käytön yleistyminen naisten parissa on nähty vaaralliseksi ensisijaisesti mahdollisten sikiövaurioiden vuoksi. Vasta toissijaisesti on kannettu huolta naisten oman terveyden vuoksi.

Suhteessa miesten alkoholin käyttöön naisten juominen on edelleen vähäistä. Naiset eivät myöskään ole alkoholin suhteen mikään yhtenäinen ryhmä vaan joillekin naisille ryyppy vain maistuu paremmin.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit