Hyppää pääsisältöön

Onko naisilla viinapäätä?

Alkoholi tekee naisista aggressiivisia ja seksuaalisesti erityisen halukkaita. Alkoholi on myös vaarallisempaa naisille kuin miehille. Ovatko nämä vain olettamuksia vai täyttä totta?

Tutkimukset ainakin osoittavat alkoholin vaikuttavan naisiin eri tavalla kuin miehiin. Myös suhtautuminen naisten juomiseen on edelleen usein tuomitsevampaan kuin miesten alkoholin käyttöön.

Kansanterveyslaitoksen tutkimusten mukaan naisilla alkoholin juominen nostaa testosteronin eli miessukuhormonin tasoa, kun taas miehillä vaikutus on päinvastainen.

Tutkimus osoittaa alkoholin myötä lisääntyneen testosteronin lisäävän naisten aggressiivisuutta, maallikot kuitenkin ovat vahvasti sitä mieltä, että miehet käyttäytyvät humalassa väkivaltaisemmin kuin naiset. Tutkijan mukaan tämä ei kuitenkaan johdu testosteronista vaan muista syistä.

Naisten juominen on edelleen arka aihe, vaikka naisten alkoholin käyttö on viime vuosina saanut osakseen huomiota tiedotusvälineissä. Alkoholin käytön yleistyminen naisten parissa on nähty vaaralliseksi ensisijaisesti mahdollisten sikiövaurioiden vuoksi. Vasta toissijaisesti on kannettu huolta naisten oman terveyden vuoksi.

Suhteessa miesten alkoholin käyttöön naisten juominen on edelleen vähäistä. Naiset eivät myöskään ole alkoholin suhteen mikään yhtenäinen ryhmä vaan joillekin naisille ryyppy vain maistuu paremmin.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto