Hyppää pääsisältöön

Partioparaatit

Partiolaisten paraateja on järjestetty Suomessa vuodesta 1911. Helsingissä perinteinen paraatipäivä on ollut Yrjönpäivä 23. huhtikuuta.

Tietolaatikko

Oheiseen koosteeseen on pyritty keräämään antoisimmat filmi- ja tv-tallenteet partioparaateista. 1980- ja 90-luvuilta löytyy YLEn arkistoista vain pieni määrä erittäin lyhyitä katkelmia.

Suomessa Yrjönpäivän paraati on osa huhtikuista partioviikkoa. Partiolaisten suojeluspyhimyksen Pyhän Yrjänän päivänä pidetään paraateja myös esim. Englannissa.

Pääkaupungin partiolaisten perinteinen juhlapaikka on ollut Senaatintori. Puheiden ja ansiomerkkien jaon jälkeen paraati on kulkenut Kauppatorin ja Esplanadien kautta.

Oheisissa leikkeissä partiolaisten ohimarssia tervehtivät mm. presidentit J. K. Paasikivi ja Urho Kekkonen.

Varsinais-Suomen partiolaisten suuri kevätparaati järjestetään toukokuun ensimmäisenä tai toisena sunnuntaina.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto