Hyppää pääsisältöön

Sammuneita tulivuoria

Lappajärveltä löydettiin jo 1858 kärnäiittinimistä kivilajia. Veikko Okko arvelee esitelmässään vuonna 1956 kivilajin syntyneen tulivuorenpurkauksessa.

Vielä 50-luvulla oletettiin, että Lappajärven alla oli ennen jääkautta sattunut tulivuorenpurkaus, joka muodosti tämän tulivuorijärven. Epäily tulivuoresta heräsi jo vuonna 1856, kun paikalta löydettiin tummia kiviä.

Geologit alkoivat tutkia kiviä vuonna 1913 ja totesivat niiden olevan tummaa profyyriä, jonka joukossa on punaruskeita maasälpäkiteitä. Kivilaji nimettiin löytöpaikkansa Kärnäsaaren mukaan kärnäiitiksi.

Nykytietämyksen mukaan Lappajärvi olisi syntynyt meteoriitin törmäyksestä. Kovalla vauhdilla maahan iskeytynyt meteoriitti rikkoi maahan 17 kilometrin syvyisen maljamaisen kraaterin, joka täyttyi vedellä.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit