Hyppää pääsisältöön

Sammuneita tulivuoria

Lappajärveltä löydettiin jo 1858 kärnäiittinimistä kivilajia. Veikko Okko arvelee esitelmässään vuonna 1956 kivilajin syntyneen tulivuorenpurkauksessa.

Vielä 50-luvulla oletettiin, että Lappajärven alla oli ennen jääkautta sattunut tulivuorenpurkaus, joka muodosti tämän tulivuorijärven. Epäily tulivuoresta heräsi jo vuonna 1856, kun paikalta löydettiin tummia kiviä.

Geologit alkoivat tutkia kiviä vuonna 1913 ja totesivat niiden olevan tummaa profyyriä, jonka joukossa on punaruskeita maasälpäkiteitä. Kivilaji nimettiin löytöpaikkansa Kärnäsaaren mukaan kärnäiitiksi.

Nykytietämyksen mukaan Lappajärvi olisi syntynyt meteoriitin törmäyksestä. Kovalla vauhdilla maahan iskeytynyt meteoriitti rikkoi maahan 17 kilometrin syvyisen maljamaisen kraaterin, joka täyttyi vedellä.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto