Hyppää pääsisältöön

Kari Uusikylä kertoo älykkyydestä

Mirja Pyykkö haastattelee kasvatustieteiden professoria Kari Uusikylää, joka valaisee meitä muun muassa siitä, mikä oli Beethovenin ja Goethen älykkyysosamäärä.

Ovatko kuuden ällän ylioppilaat huippuälykkäitä vai pelkästään ahkeria ja tunnollisia koululaisia? Millä älykkyysosamäärällä pääsee Mensaan?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tietää vastauksen Kari Uusikylä, joka on tullut tunnetuksi luovuuden ja lahjakkuuden tutkijana. Hän on ollut professorina Helsingin, Tampereen ja Joensuun yliopistoissa sekä hoitanut professuuria Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolla.

Olisiko elämä helpompaa ja tie menestykseen taattu, jos älykkyysosamäärä olisi korkea? Kari Uusikylä lohduttaa normaaliälyisiä taviksia, että korkea älykkyys ja luovuus voivat merkitä myös erilaisuutta, taakkaa tai matkaa mielisairaalaan.

Teksti: Virva Kunttu