Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Katkeilevat verisuonet kämmenissä

"Mistä johtuu, että sormistani kämmenen puolelta katkeilee muutaman kerran kuukaudessa verisuoni. Tuntuu viiltävä kipu, alue tummenee, turpoaa ja muodostuu mustelma. Se on vuorokauden verran painallusarka ja sitten häviää. Miksi näin käy? Onko kyseessä jokin puutostila vai ovatko pintasuonet vain herkät? Voiko tämän jotenkin parantaa vai onko ainoa konsti pitää käsineet kädessä kassia kantaessa, mattoja puistellessa, soutulaitteella soutaessa ja muuallakin?"

Tämä saattaa olla yleistäkin. Asia saattaa pelottaa, mutta en löytänyt yhtään tutkimusta, joka osoittaisi tällä olevan yhteys johonkin vakavampaan. Vitamiininpuutoksesta ei ole kyse, mutta herkät pintasuonet saattavat kyllä tällaista selittää. Mitään parannuskonstia ei ole olemassa. Käsineitä toki voi käyttää, kyllä se vaimentaa kämmenelle kohdistuvaa rasitusta.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 6.4.2016