Hyppää pääsisältöön

Kysykää tulivuorista

Miksi tulivuori purkautuu, paljonko maailmassa on tulivuoria ja mitä ovat tulivuoren syöksemät pienhiukkaset? Lentoliikenteen lamauttama tulivuorenpurkaus Islannissa antoi aiheen Kysykää tulivuorista -radio-ohjelmalle.

Eyjafjallajökull-jäätikön alta purkautuneen tulivuoren tuhkapilvi lamautti Euroopan lentoliikenteen huhtikuussa 2010. Tuhkapilvi syntyi, kun yli tuhat asteista kivisulaa eli magmaa virtasi maan alta kohti maanpintaa ja osui jäähän.

Islannissa on satakunta tulivuorta, näistä 30 on sellaisia, jotka voivat purkautua. Tulivuori purkautuu Islannissa noin kerran viidessä vuodessa. Aktiivisten tulivuorten määrää kukaan ei tiedä. Maailmassa on satoja, jos ei tuhansia tulivuoria.

Tulivuorten tuhkapölyä ei maan pinnalla juuri ole, muuten kuin purkauspaikan tuntumassa. Tuhkapitoisuus on suuri lentokoneiden lentokorkeudessa eli yli viidessä kilometrissä. Silmällä ei kuitenkaan tätä tuhkaa välttämättä näe. Kun tuhkan läpi lennetään, niin koneiden moottoreissa voidaan nähdä tuhkavaurioita.

Teksti: Seija Aunila