Hyppää pääsisältöön

Nyrkkeileviä naisia

Naisten nyrkkeileminen oli pitkään kiellettyä. Se sallittin virallisesti vasta vuonna 1988. Suomessa järjestettiin maailman ensimmäiset naisnyrkkeilyn mestaruuskilpailut.

Nykyään puhutaan vielä nyrkkeilystä ja naisnyrkkeilystä. Monissa muissakin lajeissa, kuten tenniksessä, puhutaan erikseen miesten ja naisten sarjoista. Nyrkkeilyssä on "oikea nyrkkeily" ja naisnyrkkeily.

Suomi oli tässä asiassa kuitenkin edelläkävijä, sillä vuonna 1995 järjestettiin Tampereella Suomen ja koko maailman ensimmäiset naisnyrkkeilyn mestaruuskisat. Säännöt tosin eivät olleet samat kuin miesten nyrkkeilyssä, vaan muistuttivat alle 15-vuotiaiden poikien tekniikkanyrkkeilyn sääntöjä.

Tampereen kisoihin osallistui 66 innokasta naisnyrkkeilijää. Yli 75 kiloisten sarjan voittaja Regina Rauhala voitti mestaruuden ilman ottelua, koska oli painoluokkansa ainoa osallistuja.

Nykyään nyrkkeilevät naiset eivät aiheuta enää kovinkaan paljon ihmetystä ja kummastusta, mutta laji on vielä melko tuntematon. Suomessa Eva Wahlströmin menestys on tuonut naisten nyrkkeilylle paljon julkisuutta.

Kansainvälinen olympiakomitea otti askeleen kohti tasa-arvoa ja hyväksyi naisten nyrkkeilyn mukaan kesäolympialaisten ohjelmaan vuoden 2012 Lontoon kisoista lähtien. Nyrkkeily oli viimeinen kesäolympialaisten laji, jossa ei ollut naisedustusta.

Teksti: Virva Kunttu

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto