Hyppää pääsisältöön

Vanha karhunkaataja muistelee

Savukoskelainen Alpi Ikäheimo oli yksi niistä viimeisistä eränkävijöistä, jotka saivat metsästyksestä elannon perheelleen. Ikä-Alpi kaatoi 50 karhua ja selvisi kuolevan metson hyökkäyksestä.

Suurriistan pyytäjä Albert Ikäheimo (1904 -1989) tunnettiin paremmin karhunkaataja Ikä-Alpina tai Karhu-Alpina.

Alpi ehti kaataa lähteestä riippuen 48-50 karhua, lähes kolmekymmentä ahmaa, muutaman suden ja tuhatkunta kettua.

Saalisluettelossa on myös hirviä, ilveksiä, näätiä, saukkoja ja kuormakaupalla metsälintuja. Kalastamaankin Alpi ehti.

Saalista piti toki tullakin, sillä Alpi elätti perheensä metsästyksellä. Turkisriistasta sai elannon, kunnes turkistarhaus yleistyessään laski turkisten hintoja. Näädän turkilla saattoi parhaina aikoina saada hevosen.

Ja tulihan metsästä tietysti ruokaa Ikäheimon perheen pöytään.

Pelkillä suurriista-ansioillaan Alpi ei kuitenkaan kasvanut legendaksi. Hän oli myös hyvä supliikkimies ja kertoi mielellään metsästysretkistään, kuten tässä alun perin lapsille suunnatussa ohjelmassa vuodelta 1971.

Alpi tarinoi nuotiolla pannukahvia keitellessään mm. tapauksesta, jossa metso lähes tyrmäsi metsämiehen.

Kirjailija Arto Paasilinnakin havaitsi Alpin kertojanlahjat, sillä hän kirjoitti metsästäjän tarinoiden pohjalta esikoisteoksensa Karhunkaataja Ikä-Alpi vuonna 1964.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto