Hyppää pääsisältöön

Vanha karhunkaataja muistelee

Savukoskelainen Alpi Ikäheimo oli yksi niistä viimeisistä eränkävijöistä, jotka saivat metsästyksestä elannon perheelleen. Ikä-Alpi kaatoi 50 karhua ja selvisi kuolevan metson hyökkäyksestä.

Suurriistan pyytäjä Albert Ikäheimo (1904 -1989) tunnettiin paremmin karhunkaataja Ikä-Alpina tai Karhu-Alpina.

Alpi ehti kaataa lähteestä riippuen 48-50 karhua, lähes kolmekymmentä ahmaa, muutaman suden ja tuhatkunta kettua.

Saalisluettelossa on myös hirviä, ilveksiä, näätiä, saukkoja ja kuormakaupalla metsälintuja. Kalastamaankin Alpi ehti.

Saalista piti toki tullakin, sillä Alpi elätti perheensä metsästyksellä. Turkisriistasta sai elannon, kunnes turkistarhaus yleistyessään laski turkisten hintoja. Näädän turkilla saattoi parhaina aikoina saada hevosen.

Ja tulihan metsästä tietysti ruokaa Ikäheimon perheen pöytään.

Pelkillä suurriista-ansioillaan Alpi ei kuitenkaan kasvanut legendaksi. Hän oli myös hyvä supliikkimies ja kertoi mielellään metsästysretkistään, kuten tässä alun perin lapsille suunnatussa ohjelmassa vuodelta 1971.

Alpi tarinoi nuotiolla pannukahvia keitellessään mm. tapauksesta, jossa metso lähes tyrmäsi metsämiehen.

Kirjailija Arto Paasilinnakin havaitsi Alpin kertojanlahjat, sillä hän kirjoitti metsästäjän tarinoiden pohjalta esikoisteoksensa Karhunkaataja Ikä-Alpi vuonna 1964.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto