Hyppää pääsisältöön

Vanha karhunkaataja muistelee

Savukoskelainen Alpi Ikäheimo oli yksi niistä viimeisistä eränkävijöistä, jotka saivat metsästyksestä elannon perheelleen. Ikä-Alpi kaatoi 50 karhua ja selvisi kuolevan metson hyökkäyksestä.

Suurriistan pyytäjä Albert Ikäheimo (1904 -1989) tunnettiin paremmin karhunkaataja Ikä-Alpina tai Karhu-Alpina.

Alpi ehti kaataa lähteestä riippuen 48-50 karhua, lähes kolmekymmentä ahmaa, muutaman suden ja tuhatkunta kettua.

Saalisluettelossa on myös hirviä, ilveksiä, näätiä, saukkoja ja kuormakaupalla metsälintuja. Kalastamaankin Alpi ehti.

Saalista piti toki tullakin, sillä Alpi elätti perheensä metsästyksellä. Turkisriistasta sai elannon, kunnes turkistarhaus yleistyessään laski turkisten hintoja. Näädän turkilla saattoi parhaina aikoina saada hevosen.

Ja tulihan metsästä tietysti ruokaa Ikäheimon perheen pöytään.

Pelkillä suurriista-ansioillaan Alpi ei kuitenkaan kasvanut legendaksi. Hän oli myös hyvä supliikkimies ja kertoi mielellään metsästysretkistään, kuten tässä alun perin lapsille suunnatussa ohjelmassa vuodelta 1971.

Alpi tarinoi nuotiolla pannukahvia keitellessään mm. tapauksesta, jossa metso lähes tyrmäsi metsämiehen.

Kirjailija Arto Paasilinnakin havaitsi Alpin kertojanlahjat, sillä hän kirjoitti metsästäjän tarinoiden pohjalta esikoisteoksensa Karhunkaataja Ikä-Alpi vuonna 1964.

Teksti: Susanna Kokkola

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto