Hyppää pääsisältöön

Hehkulampun hautajaiset

EU:n lamppuasetus pakottaa tavalliset hehkulamput markkinoilta. Samalla se suosii monin tavoin ongelmallisia pienloistelamppuja. Ne sotkevat verkon toimintaa, toisin kuin tavalliset hehkulamput, kertoo MOT-ohjelma.

”Kyse on verkkoon purkautuvista häiriöistä. Ennen pitkää koko verkko voi saastua”, professori Teuvo Suntio Tampereen teknillisen yliopiston sähköenergiatekniikan laitokselta varoittaa YLE TV1:n MOT-ohjelmassa

Suntion tutkimusryhmä on selvittänyt sitä, miten pienloiste- eli energiansäästölamput vaikuttavat sähköverkkoon.

Suntion mukaan häiriöt ovat lähes väistämättömiä, kun sähköverkkoon kytketään miljoonia pienloistelamppuja ja muuta uudenlaista elektroniikkaa, kuten matkapuhelinten latureita ja kannettavia tietokoneita. Hän pitää mahdollisena, että jo lähivuosina verkot altistuvat laajamittaisille häiriöille.

”Sitä ei tiedä, onko se viisi, kymmenen vai viisitoista vuotta. Mutta kun me koko ajan lisäämme elektronista kuormaa, niin se päivä nyt lähenee. Riskit tämmöisille laajamittaisille häiriöille kasvavat”, Suntio varoittaa MOT-ohjelmassa.

Pienloistelamput aiheuttavat verkossa voimakkaita jännitteen vaihteluita. Ne voivat aiheuttaa ongelmia myös kotona. Suntion mukaan varsinkin vanhat omakotitalot, joiden sähköverkot ovat huonossa kunnossa, ovat alttiita häiriöille.

”Jotkut laitteet surisevat ja särisevät. Jos siellä on heikko liitos, se kuumenee. Silloin se saattaa syttyä palamaan, tai parhaimmassa tapauksessa vain sulake laukeaa”, Suntio kertoo.

Häiriön poisto on teknisesti helppo tehdä pienloistelamppuihin, eikä edes kovin kallis.

Lampputeollisuus ei ole tehnyt häiriön poistoa pienitehoisiin energiansäästölamppuihin, koska EU ei sitä vaadi. Komissiossa taas pienloistelamppujen aiheuttamaa ongelmaa ei pidetä vakavana.

”Olemme käyneet tämän ongelman läpi asianosaisten ryhmien kanssa. Olemme myös puhuneet verkkoyhtiöiden kanssa. Ongelmaa ei ole”, vakuuttaa komission energiaosaston tiedotuspäällikkö Ferran Tarradellas.

MOT:n haastattelemat, Suomessa toimivat verkkoyhtiöt kertovat tietävänsä edellä kuvatut ongelmat. Ne odottavat nykyistä tarkempia tutkimustuloksia ennen kuin ryhtyvät toimiin.

EU:n komissio sääti viime keväänä asetuksen, joka kieltää hyötysuhteeltaan huonojen lamppujen valmistuksen ja myynnin. Asetus astuu voimaan porrastetusti. Lopputulos on se, että syyskuuhun 2012 mennessä tavallisten hehkulamppujen ja vanhanmallisten halogeenilamppujen valmistus ja myynti loppuvat EU:ssa.

Teksti: Simo Sipola.

Kommentit