Hyppää pääsisältöön

Torimellakka Kuopiossa 1965

Syyskuun 6:ntena 1965 Kuopion torille kokoontui Helsingin Sanomien mukaan "useaan sataan nouseva nuorisojoukko rähinöimään, kirkumaan, huutelemaan typeryyksiä ja kaatelemaan toripöytiä".

Helsingissä oli vuonna 1965 jo puolittain totuttu nuorison aiheuttamaan epäjärjestykseen mm. rukouslauantaisin. Sisä-Suomessa sellainen oli kuitenkin vielä uutta.

Savon Sanomien (27.10.1965) mukaan Kuopion mellakka sai alkunsa, kun kaksi 21-23-vuotiasta työläisnuorukaista saapuivat torille hieman juovuksissa ja äänekkäästi keskustellen.

Poliisin kiellettyä keskustelun miehet alkoivat purnata päätöstä vastaan. He ja osa muista torille kokoontuneista lähtivät kiertämään toria virkavaltaa solvaten.

Joukko suuntasi matkansa poliisilaitoksen edustalle, jossa purnarit pidätettiin. Muut palasivat torille ja ryhtyivät suutuksissaan kaatelemaan myyntipöytiä.

Niillä tukittiin myös Puijonkadun liikennettä. Kahdeksan pöytää rikkoutui rytäkässä.

Metakassa oli mukana myös joukko romaneja. Muuan 7-vuotias romanipoika luettiin väkijoukon yllyttäjiin, ja hänet passitettiin lastenkotiin.

Helsingin Sanomat tiedotti 8.9.1965, että "torimellakka hajoitettiin maltilla". Kaikkiaan lähes 30 nuorta saivat mellakoinnista sakkoja.

Lisäksi kaksi pöytien rikkomiseen osallistunutta 15-16-vuotiasta poikaa tuomittiin ilkivallanteosta ja häiriönteosta 2-4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Savon Sanomien mukaan oikeuden puheenjohtaja nuhteli tuomittuja "isällisesti" mutta kovin sanoin. Tapaus oli hänen mukaansa lähellä kapinaa, josta tuomio olisi maksimissaan kahdeksan vuotta kuritushuonetta. "Sopii olla vastaisuudessa tällaisiin tekoihin ryhtymättä", lehti kommentoi.

Toimittaja Hannu Karpo kävi Kuopiossa kysymässä, miksi nuoriso häiriköi. Vastaukset olivat samansuuntaisia kuin muuallakin: ei ole paikkaa mihin mennä eikä mitään kiinnostavaa tekemistä.

Kommentit