Hyppää pääsisältöön

"Pyöräilen siis olen" – Matti Rämö polkee pitkin maapalloa

Matin on pakko polkea
Matin on pakko polkea Kuva: Matti Rämö Matti Rämö,polkupyörällä himalajalle

Ylen teksti-tv:n toimittaja Matti Rämö tunnetaan intohimoisena pyöräilijänä, joka on matkannut polkien Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa.

Pyöräily on hauska ja ekologinen tapa matkustaa ja hahmottaa maailmaa, kertoo Rämö. Hän toteaa sen olevan hyvä intohimon muoto keski-ikäistyvälle miehelle.

Rämö kertoo käyttäneensä pyöräilyä kuntoutuskeinona sairauden vietyä voimat. Poljettava kaksipyöräinen ei jäänyt kuitenkaan pelkäksi kuntoutuskeinoksi, vaan perinnekulkupeli vei Rämön sydämen. Vuonna 2007 hän päätti pakata kassinsa ja lähteä polkemaan Itä-Pakilasta Tunisiaan.

Vinkiksi Rämö sanoo, että tien päällä ei pidä hötkyillä. Kilometrit pitää polkea niin, että voimia riittää koko pitkäksi päiväksi. Kilometrejä Helsingistä Etelä-Tunisiaan ja takaisin kertyi 9 500.

Seuraavana vuonna Rämön kohteena oli Intia, jossa hänen tyttärensä opiskeli. Pohjois- ja Keski-Intiassa kilometrejä kertyi 2 500. Intian-matka oli myös surutyötä. Rämö järjesti muistotilaisuuden Gangesjoella samana keväänä kuolleen äitinsä kunniaksi.

Kesällä 2009 Rämö polki yli 4 500 kilometriä Kaakkois-Aasian kuumia riisitasankoja Thaimaasta Vietnamiin.

Vuotta myöhemmin edessä oli viileämpi reissu, kun Matti Rämö polki Murmanskin kautta Jäämeren rannalle Norjaan.

Seuraavaksi viileys sai lisämausteeksi hirmuisen tuulen, kun kuukauden polkupyörämatka suuntautui Islantiin vuonna 2011.

Kesällä 2013 Rämö polki Helsingistä Istanbuliin ja kuvasi kypärä- ja ohjaustankokameralla matkastaan 50-jaksoisen videopäiväkirjan.

Vuonna 2016 Matti Rämö suuntasi pyöränsä kohti Himalajaa ja kuvasi matkastaan dokumentin.

Fillaroivalta toimittajalta on ilmestynyt pyöräretkistä kahdeksan kirjaa: Rengasrikkoja Saharassa, Polkupyörällä Intiassa, Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin, Polkupyörällä Jäämerelle, Polkupyörällä Islantiin, Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan, Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin, Polkupyörällä Himalajalle.

Polkupyörällä Himalajalle -dokumentissa Matti Rämö polkee Delhistä Ladakhiin, Intian Pikku-Tiibetiin. Gangesin tasangolla taival kulkee miljoonan pyhiinvaeltajan kaaoksen läpi, Himalajalla noustaan yli 5 000 metrin korkeuteen.

Seikkailu selkeyttää elämää – Matti Rämön radiohaastatteluita

Kommentit