Hyppää pääsisältöön

Mitä uutta allergiasta?

Huonepölyn ja kotieläinten on pitkään uskottu aiheuttavan allergiaa ja astmaa. Imetyksen on taas oletettu suojaavan lasta allergialta. 2000-luvun alun tutkimukset ovat kuitenkin kyseenalaistaneet nämä vanhat totuudet.

Kevään puhkeaminen on allergisille tuskaista aikaa. Joka kevät herää myös keskustelu siitä, miten nopeasti lisääntyviä allergioita voitaisiin ehkäistä.

Allergialla tarkoitetaan sairautta, jossa elimistö reagoi esimerkiksi kasvien siitepölyyn tai ruoka-aineisiin. Tämä johtaa monenlaisiin allergisiin reaktioihin kuten hengitystie-, silmä- ja iho-oireisiin.

Uudet tutkimustiedot ja neuvoloiden sekavat ohjeet hämmentävät allergisia ja allergisten lasten vanhempia. Lääkärit suosittelevat hakeutumaan testeihin, sillä allergiaoireiden ehkäiseminen on tärkeää.

Lääkäreiden suosituksissa allergiaa aiheuttavia tekijöitä pyritään poistamaan tai ainakin vähentämään elinympäristöstä. Myös kulutustottumuksia ja ravinnon sisältöä voidaan muuttaa. Oireet voivat tällöin hävitä kokonaan.

Vuotava nenä, punoittavat silmät ja hengitysvaikeudet vaivaavat monia kesälläkin. Kesällä allergiaa aiheuttavista kasveista pahimpia ovat tuulipölytteiset kasvit kuten pujo.

Teksti: Emilia Kemppi

Tietolaatikko

Ohjelma Puhutaan tieteestä on nauhoitettu Lääkäripäivien yhteydessä Helsingin messukeskuksessa.