Hyppää pääsisältöön

TPS ja HPK ensi kertaa nokikkain kiekkofinaalissa 1993

TPS sai jääkiekon SM-liigan finaalissa 1993 vastaansa HPK:n. Nokikkain olivat samat joukkueet, jotka taistelivat Suomen mestaruudesta myös vuonna 2010.

Runkosarjassa 1992-1993 TPS selviytyi ykköseksi. Puolivälierissä se löi Ilveksen (voitot 3-1) ja välierissä Ässät (voitot 3-1).

HPK oli runkosarjan neljäs, mutta pudotti puolivälierissä Lukon (voitot 3-0) ja välierissä JYP:n (voitot 3-2). Hämeenlinnalaisten finaalipaikka ratkesi vasta jatkoajalla.

Loppuottelusarja alkoi Turussa TPS:n murskavoitolla 9-3. Seuraavassa ottelussa HPK tasoitti tilanteen 6-5-voitolla. Marko Palon 5-3-maalista käytiin kiistaa, mutta erotuomari Kari Nieminen hyväksyi sen lopulta.

Typhoon-hallissa pelattu kolmas ottelu, joka päättyi TPS:lle luvuin 3-2, vei turkulaiset jo kiinni mestaruuteen.

Ratkaiseva neljäs finaali päättyi TPS:n hyväksi 1-3. Vähämaalisen ottelun voitto valmistui Ari Vuoren laukaisulla tyhjään maaliin aivan kolmannen erän lopussa.

Mestarijoukkueen luotsina oli ensimmäistä kauttaan TPS:ää valmentava Vladimir Jursinov. Mestaruus oli TPS:lle kuudes, HPK sai toistamiseen hopeaa.

Tätä ennen HPK oli selviytynyt SM-kakkossijalle vuonna 1952, jolloin mestaruuden vei Ilves. Ensimmäisen liigamestaruutensa Hämeenlinna saavutti vuonna 2006.