Hyppää pääsisältöön

TPS ja HPK ensi kertaa nokikkain kiekkofinaalissa 1993

TPS sai jääkiekon SM-liigan finaalissa 1993 vastaansa HPK:n. Nokikkain olivat samat joukkueet, jotka taistelivat Suomen mestaruudesta myös vuonna 2010.

Runkosarjassa 1992-1993 TPS selviytyi ykköseksi. Puolivälierissä se löi Ilveksen (voitot 3-1) ja välierissä Ässät (voitot 3-1).

HPK oli runkosarjan neljäs, mutta pudotti puolivälierissä Lukon (voitot 3-0) ja välierissä JYP:n (voitot 3-2). Hämeenlinnalaisten finaalipaikka ratkesi vasta jatkoajalla.

Loppuottelusarja alkoi Turussa TPS:n murskavoitolla 9-3. Seuraavassa ottelussa HPK tasoitti tilanteen 6-5-voitolla. Marko Palon 5-3-maalista käytiin kiistaa, mutta erotuomari Kari Nieminen hyväksyi sen lopulta.

Typhoon-hallissa pelattu kolmas ottelu, joka päättyi TPS:lle luvuin 3-2, vei turkulaiset jo kiinni mestaruuteen.

Ratkaiseva neljäs finaali päättyi TPS:n hyväksi 1-3. Vähämaalisen ottelun voitto valmistui Ari Vuoren laukaisulla tyhjään maaliin aivan kolmannen erän lopussa.

Mestarijoukkueen luotsina oli ensimmäistä kauttaan TPS:ää valmentava Vladimir Jursinov. Mestaruus oli TPS:lle kuudes, HPK sai toistamiseen hopeaa.

Tätä ennen HPK oli selviytynyt SM-kakkossijalle vuonna 1952, jolloin mestaruuden vei Ilves. Ensimmäisen liigamestaruutensa Hämeenlinna saavutti vuonna 2006.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto