Hyppää pääsisältöön

Työläinen ja talonpoika

Miten muuttuva yhteiskunta vaikutti kaupunkien työläisten ja maaseudun "talonpoikien" väleihin 1970-luvun alussa?

Tietolaatikko

Huomio: kuvanauhan äänentaso on paikoin erittäin huono.

Tutkimusten mukaan maanviljelijöiden ja kaupunkien työväen välillä vallitsi tuolloin paljon ennakkoluuloja.

Erityisen pahasti välejä hiersivät eri ryhmien yhteiskunnalliset etuoikeudet.

Kaupunkilaisten mielestä maanviljelijät saivat liian paljon tukipalkkioita, viljelijät puolestaan kadehtivat kaupunkilaisten paikoin korkeampaa elintasoa.

TV1 haastatteli aiheesta helsinkiläisiä työläisiä sekä hämeenlinnalaisia maanviljelijöitä.

Tapaamme levyseppä Löppösen kotonaan perheen parissa sekä työpaikallaan Suomenlinnan telakalla, maanviljelijä Moision tilallaan Loimaalla, toimitusjohtaja Wenmanin kotonaan ja työpaikallaan sekä agrologi Nukarisen tilallaan Hämeenlinnassa.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto