Hyppää pääsisältöön

Valion liiga

Suomen maitomarkkinoita hallitseva Valio Oy on käynyt viime aikoina näyttävää isänmaallista mainoskampanjaa. Sinivalkoisten pakkausten kyljessä on korostettu Valion tuotteiden suomalaisuutta ja sitä, että ne turvaavat kotimaisia työpaikkoja.

Valio yrittää isänmaallisen kampanjansa avulla säilyttää asemansa ja estää pienempiä kilpailijoitaan kuten Arla Ingman Oy:tä valtaamasta markkinaosuuksia.

Arla Ingmanin suomalainen maito vaikuttaa Valion sinivalkoiseksi julistetun maidon rinnalla epäilyttävältä, koska Arla tuo myös jonkin verran maitoa Ruotsista.

Ulkomaankauppaa

Valio syyttää kilpailijoitaan ruotsalaisen maidon ja juuston sekä tanskalaisten ja saksalaisten juustojen polkumyynnistä eli dumppauksesta.

MOT selvitti syytösten todenmukaisuutta tullitilastoista ja yllättyi: Valio harjoittaa itse ulkomaankauppaa myymällä tuotteitaan hyvin edullisesti. Suomalaiset kuluttajat ovat puolestaan valmiita maksamaan esimerkiksi Keski-Euroopasta tuoduista maitotuotteista korkeampaa hintaa kuin kotimaisista. Jostain syystä Valio on kuitenkin huolissaan vain ruotsalaisesta maidosta ja juustosta.

Tukea huipulta asti

Valio on onnistunut saamaan tukea valtakunnan huipulta asti. Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti maaliskuun alussa ryhtyvänsä boikotoimaan kotikylänsä kauppaa, jossa Arla Ingmanin kotimainen maito oli tänä vuonna syrjäyttänyt hintakilpailun perusteella Valion sinivalkoisen maidon.

Vanhanen selitti boikotin syyksi protestin yhden tuotteen valikoimaa vastaan. Jostain syystä hän ei ollut protestoinut asiasta aiemmin, vaikka kyseisessä kaupassa on viime vuosina ollut koko ajan vain yhden firman maitoa. Luuliko Vanhanen, että Arlan maito on ruotsalaista? MOT otti asiasta selvää.

Valio hallitsee kotimaisuuden hyväksikäytön muutenkin kuin maitomarkkinoilla. Kun Valio myy mansikkakeittoa, jonka "alkuperämaa" ja "valmistusmaa" on Suomi, niin mistä mansikat mahtavat olla peräisin? MOT:n toimittaja Magnus Berglund selvitti myös tämän arvoituksen.

Haastatellut

 • Reijo Mäkelä, asiakas, S-Market Klaukkala
 • Risto Pyykönen, hankintajohtaja, SOK-yhtymä
 • Kaitsu, Arla Ingmanin kuljettaja
 • Sami Kilpeläinen, maitoasiamies, MTK
 • Janne, Valion maitokuljettaja
 • Terhi Taipalus, S-Market Klaukkala
 • Mirja Peltola, asiakas, S-Market Klaukkala
 • Jyrki Peltola, maidontuottaja, Arla Ingman
 • Seppo Saario, asiakas, S-Market Klaukkala
 • Pekka Laaksonen, toimitusjohtaja, Valio
 • Torsti Tenhunen, toimitusjohtaja, Hasan&Partners

Valion viestit tuottajilleen, Osuuskunta Länsi-Maidon kuukausitiedotteet 1 ja 3/2010