Kiinalainen parketti alkoi revetä liimauksistaan pian asentamisen jälkeen. Myyjäliike kieltäytyi korvauksista, koska huoneilma oli liian kuivaa.
Turenkilainen Kari Koskela luuli tehneensä hyvät kaupat. Sisustusliike myi tammiparkettia edulliseen, reilun parin kympin neliöhintaan. Koskelan palkkaaman timpurinkin mielestä laatu näytti kelvolliselta.
-Kysyimme myyjältä, missä tämä on tehty, niin hän sanoi, että tämä on eurooppalaista parkettia, sanoo Koskela.
Pian asentamisen jälkeen parketti alkoi halkeilla ja liimaukset irvistellä. Vielä ikävämpi yllätys paljastui, kun lattiaa saapui tutkimaan tehtaan konsultti.
Konsultti totesi, että huoneilma on liian kuivaa. Siksi parkettia ei haluttu korvata asiakkaalle.
Parketti ostettiin RTV-Yhtymän liikkeestä. RTV:n toimitusjohtaja Markku Holm ilmoittaa, että parkettipakettien mukana pitäisi aina seurata hoito-ohje. Ohjeessa todetaan, että suhteellisen ilmankosteuden pitäisi pysyä 40 – 60 prosentin haarukassa.
Jos huoneistosta mitataan muunlainen lukema, ei RTV:llä ole Holmin mielestä korvausvelvollisuutta vauriotapauksissa.
Koskelan kotona parkettia tutkinut konsultti mittasi 26,6 % ilmakosteuden. RTV voi siis pestä kätensä korvauksista liian kuivaan ilmaan vedoten. Onhan parketti puuta, joka elää ilmankosteuden vaihtelujen mukaan ja voi hajota liian kuivassa.
Asiakasta tällaiset terveiset tyrmistyttivät. Koskelan mielestä pakettien mukana ei tullut ohjeita ilmankosteudesta, ei ainakaan suomeksi. Niinpä hän ei osannut kiinnittää asiaan mitään huomiota.
Kosteusvaatimuksia vaikea noudattaa
Vaatimus 40 – 60 prosentin ilmankosteudesta on parkettialalla yleinen. Tällainen hoito-ohjeen noudattaminen on kuitenkin Suomen oloissa äärimmäisen vaikeaa.
Esimerkiksi talven lämmityskaudella sisäilman kosteus voi pudota 20 prosentin tuntumaan. Kesällä puolestaan liikutaan monestikin 70 – 80 %:n numeroissa.
Kotimaisen parkettivalmistajan Timberwisen toimitusjohtaja Janne Nielikäinen myöntää, että hoito-ohjeen noudattaminen voi olla vaikeaa.
- On mitattava mittareilla olosuhteita ja pyrittävä olemaan valmistajien takuuehtojen mukaisissa olosuhteissa, sanoo Nielikäinen.
Kosteaan kesäaikaan ilmaa voi kuivattaa lämmityksellä ja tuuletuksella. Talvella puolestaan kuivuutta voi torjua ilmankostuttimella, suosittaa Timberwise.
Ilmankostutin voi kuitenkin olla tehoton keino. Kari Koskelakin kokeili kostutinta, mutta huoneilman kosteus kohosi vain pari prosenttia.
-Sillä ei ole minkäänlaista merkitystä tällaisessa sadan neliön asuintalossa.
Liimauksen pettäminen harvinaista
Tunnollinen parketin hoitaja ei siis pääse vähällä. Tuskinpa moni innostuu täyttämään jokaista nurkkaa ilmankostuttimilla, joiden vesihuoltokin pitää tehdä jopa kerran päivässä.
Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä. Moni asiantuntija toteaa, että yleensä laadukkaan parketin liimaukset kestävät suosituksista poikkeavaakin ilmankosteutta. Monessa suomalaiskodissa parketti on pysynyt vuosikymmeniä kunnossa, vaikka ilmankosteuteen ei ole kiinnitetty mitään huomiota.
Vaikka parketissa näkyy yleisesti rakoilua ja kupristumista kuivaan talviaikaan, niin liimausten pettäminen lienee harvinaista. Kari Koskela onkin epäillyt, että hänen liimauksista irvistävässä parketissaan on valmistusvirhe.
-Moni on käynyt katsomassa lattiaa, ja he ovat todenneet, että ei parketilla normaalisti pitäisi näin käydä.
Myyjäliike RTV kuitenkin kiistää valmistusvian. Myöhemmin on selvinnyt, että parketti olikin kiinalaista eikä eurooppalaista, vaikka asiakas ymmärsi kaupassa asian toisin. RTV kiistää, että asiakkaalle olisi annettu väärää tietoa alkuperästä.
RTV suostui lopulta hyvittämään Koskelalla uuden parketin asennuksineen. Isot suomalaisvalmistajatkin toteavat, että ne ovat tosinaan korjanneet liimauksista hajonneita parketteja, vaikka kosteusolosuhteet olisivatkin poikenneet suosituksista.
Parketin ostaja on joka tapauksessa lähtökohtaisesti heikoilla. Myyjä voi lähes aina vedota siihen, että käyttöohjetta ilmankosteudesta ei ole noudatettu, vaikka todellinen syy vaurioon olisikin valmistusvirhe.
Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja