Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Parketin hoito-ohjeita on liki mahdotonta noudattaa Suomessa

Kiinalainen parketti alkoi revetä liimauksistaan pian asentamisen jälkeen. Myyjäliike kieltäytyi korvauksista, koska huoneilma oli liian kuivaa.

Koskelan kotona (Video still, Kuva: YLE)Turenkilainen Kari Koskela luuli tehneensä hyvät kaupat. Sisustusliike myi tammiparkettia edulliseen, reilun parin kympin neliöhintaan. Koskelan palkkaaman timpurinkin mielestä laatu näytti kelvolliselta.

-Kysyimme myyjältä, missä tämä on tehty, niin hän sanoi, että tämä on eurooppalaista parkettia, sanoo Koskela.

parketti irvistää (Video still, Kuva: YLE)Pian asentamisen jälkeen parketti alkoi halkeilla ja liimaukset irvistellä. Vielä ikävämpi yllätys paljastui, kun lattiaa saapui tutkimaan tehtaan konsultti.

Konsultti totesi, että huoneilma on liian kuivaa. Siksi parkettia ei haluttu korvata asiakkaalle.

Parketti ostettiin RTV-Yhtymän liikkeestä. RTV:n toimitusjohtaja Markku Holm ilmoittaa, että parkettipakettien mukana pitäisi aina seurata hoito-ohje. Ohjeessa todetaan, että suhteellisen ilmankosteuden pitäisi pysyä 40 – 60 prosentin haarukassa.

Jos huoneistosta mitataan muunlainen lukema, ei RTV:llä ole Holmin mielestä korvausvelvollisuutta vauriotapauksissa.

Koskelan kotona parkettia tutkinut konsultti mittasi 26,6 % ilmakosteuden. RTV voi siis pestä kätensä korvauksista liian kuivaan ilmaan vedoten. Onhan parketti puuta, joka elää ilmankosteuden vaihtelujen mukaan ja voi hajota liian kuivassa.

Asiakasta tällaiset terveiset tyrmistyttivät. Koskelan mielestä pakettien mukana ei tullut ohjeita ilmankosteudesta, ei ainakaan suomeksi. Niinpä hän ei osannut kiinnittää asiaan mitään huomiota.

Kosteusvaatimuksia vaikea noudattaa

Vaatimus 40 – 60 prosentin ilmankosteudesta on parkettialalla yleinen. Tällainen hoito-ohjeen noudattaminen on kuitenkin Suomen oloissa äärimmäisen vaikeaa.

Esimerkiksi talven lämmityskaudella sisäilman kosteus voi pudota 20 prosentin tuntumaan. Kesällä puolestaan liikutaan monestikin 70 – 80 %:n numeroissa.

Kotimaisen parkettivalmistajan Timberwisen toimitusjohtaja Janne Nielikäinen myöntää, että hoito-ohjeen noudattaminen voi olla vaikeaa.

- On mitattava mittareilla olosuhteita ja pyrittävä olemaan valmistajien takuuehtojen mukaisissa olosuhteissa, sanoo Nielikäinen.

ilmankostutin (Video still, Kuva: YLE)Kosteaan kesäaikaan ilmaa voi kuivattaa lämmityksellä ja tuuletuksella. Talvella puolestaan kuivuutta voi torjua ilmankostuttimella, suosittaa Timberwise.

Ilmankostutin voi kuitenkin olla tehoton keino. Kari Koskelakin kokeili kostutinta, mutta huoneilman kosteus kohosi vain pari prosenttia.

-Sillä ei ole minkäänlaista merkitystä tällaisessa sadan neliön asuintalossa.

Liimauksen pettäminen harvinaista

Tunnollinen parketin hoitaja ei siis pääse vähällä. Tuskinpa moni innostuu täyttämään jokaista nurkkaa ilmankostuttimilla, joiden vesihuoltokin pitää tehdä jopa kerran päivässä.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä. Moni asiantuntija toteaa, että yleensä laadukkaan parketin liimaukset kestävät suosituksista poikkeavaakin ilmankosteutta. Monessa suomalaiskodissa parketti on pysynyt vuosikymmeniä kunnossa, vaikka ilmankosteuteen ei ole kiinnitetty mitään huomiota.

Vaikka parketissa näkyy yleisesti rakoilua ja kupristumista kuivaan talviaikaan, niin liimausten pettäminen lienee harvinaista. Kari Koskela onkin epäillyt, että hänen liimauksista irvistävässä parketissaan on valmistusvirhe.

-Moni on käynyt katsomassa lattiaa, ja he ovat todenneet, että ei parketilla normaalisti pitäisi näin käydä.

Myyjäliike RTV kuitenkin kiistää valmistusvian. Myöhemmin on selvinnyt, että parketti olikin kiinalaista eikä eurooppalaista, vaikka asiakas ymmärsi kaupassa asian toisin. RTV kiistää, että asiakkaalle olisi annettu väärää tietoa alkuperästä.

RTV suostui lopulta hyvittämään Koskelalla uuden parketin asennuksineen. Isot suomalaisvalmistajatkin toteavat, että ne ovat tosinaan korjanneet liimauksista hajonneita parketteja, vaikka kosteusolosuhteet olisivatkin poikenneet suosituksista.

Parketin ostaja on joka tapauksessa lähtökohtaisesti heikoilla. Myyjä voi lähes aina vedota siihen, että käyttöohjetta ilmankosteudesta ei ole noudatettu, vaikka todellinen syy vaurioon olisikin valmistusvirhe.

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.