Hyppää pääsisältöön

4H-nuoret ja elävä maa

4H-järjestön toiminta juontaa juurensa 1900-luvun alun USA:han, missä ongelmaksi oli noussut maaseudun nuorten työttömyys. Miltä toiminta näytti Suomessa vuonna 1985?

Tietolaatikko

Järjestön nimi 4H viittaa englanninkielisiin sanoihin "head, hands, heart ja health". Suomeksi toiminta-ajatus kiteytyy sanoihin "harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi".

Toiminnan alkuperäisenä tavoitteena oli tarjota nuorille sellaisia käytännön yrittämisen taitoja, joilla he voisivat pärjätä erityisesti maaseudulla omalla työllään.

Suomeen 4H-aate saapui yksittäisten henkilöiden vierailtua järjestön syntysijoilla.

Samankaltaista toimintaa kaivattiin myös Suomeen. Ensimmäiset paikalliset 4H-yhdistykset perustettiin 1920-luvun puolivälissä.

Artikkelin dokumentissa näemme, miten järjestö Suomessa toimi 60 vuotta myöhemmin.

Kamera seuraa toholampisten, virtolaisten ja kaustislaisten nuorten toimintaa kasvinviljelyn ja eläinten parissa.

Teksti: Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto