Hyppää pääsisältöön

Kotibaarimestarin pikaopas

Kuva: Stock.XCHNG/Roger Kirby.

Tässä lyhyt oppimäärä siitä, miten ryhtyä eteväksi baarimikoksi kotona.

 

 

 

 

 

 

Perusainekset:

  • Cocktailkokkailuja varten kaappiin kannattaa varata ainakin limeä, sitruunaa, sokeria ja erimakuisia krenadiinejä ja makusiirappeja.
  • Mehut (appelsiini-, karpalo-, omena- ja ananasmehut) ovat juomasekoitusten perusaineksia, etenkin kun valmistat alkoholittomia drinkkejä.
  • Jäämurskaa ja jääpaloja on parasta olla aina pakastimessa valmiina.
  • Ginger ale, Schweppes Russchian, erilaiset soodavedet, tonic-vedet ja virvoitusjuomat sopivat erinomaisesti juomanpidentäjiksi.

Välineet:

  • Jokaisen kotibaarimestarin välinevarastoon on ehdottomasti kuuluttava mitta. Baarimittojen vetoisuus on 2cl ja 4cl.
  • Ravistin on halpa, mutta tehokas lisä cocktailsekoitusten valmistamiseen, ja yksi kotibaarimestarin tärkeimmistä työkaluista.
  • Kaatonokka helpottaa kaatamista.
  • Pitkävartinen lusikka, jonka avulla voi sekoittaa juomat ja valuttaa kerrosdrinkit lasiin.
  • Pullonavaaja tarvitaan sekä viinipullolle että perinteiselle korkkipullolle.
  • Survin, jolla saa murskattua limet, sokeripalat ja yrtit.

Valmistaminen:

Juomasekoituksia voidaan valmistaa kolmella eri tavalla.

  • Rakentamalla (aineosat kaadetaan lasiin miedoimmasta vahvimpaan, sokerisimmasta vähiten sokeria sisältävään)
  • Ravistamalla (silloin, kun ainesosat eivät luonnostaan sekoitu keskenään, käytetään ravistinta)
  • Sekoittamalla (jos ainesosat liukenevat toisiinsa helposti, juoma sekoitetaan sekoitusastiassa pitkävartisella lusikalla ja kaadetaan sitten lasiin).

Tarjoilu ja lasit

  • Panosta tarjoiluun. Jos juoman kuuluu olla jäinen tai viileä, tarjoa se jäisenä ja viileänä.
  • Anna nautittavaa myös silmälle! Tarjoiltavan juoman ulkonäkö on puolet nautinnosta.
  • Hanki kauniita laseja, jotta jokainen juoma pääsee oikeuksiinsa. Esimerkiksi jalallisiin kuohuviinilaseihin sopivat kirkkaat ja kevyet juomat, tasapohjaisiin grogilaseihin sekoittuvat hyvin Appleroskan ja Virgin Maryn kaltaiset juomat. Pitkävartiset lasit tai cocktail-lasit puolestaan antavat oikeutta erinäköisille fantasiadrinkeille ja margaritoille.

    Lue lisää lasimalleista Drinkkiklubin sivuilta

Huomioi myös nämä asiat:

  • Maku ennen kaikkea! Eikä maun tarvitse tulla pelkästään pullosta - käytä tuoreita hedelmiä raaka-aineina.
  • Drinkin tai cocktailin ei tarvitse sisältää alkoholia. Lähes jokaiselle valmiille drinkki- tai cocktailohjeelle löytyy vastaava alkoholiton versio.
  • Kotibaarimestarin kannattaa opetella muutamia suosikkiohjeita ulkoa, mutta käyttää myös luovuutta. Vain taivas on rajana! Ehkä sitä parasta drinkkiä tai cocktailia ei ole vielä keksitty…

Linkit:

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka