Hyppää pääsisältöön

Lentäjä non grata

Itseoppinut lentäjä Raimo Päätalo herätti vuonna 1983 laajaa huomiota lentelemällä omatekoisella koneellaan. Oikeus rankaisi häntä ilmaliikenteen häiritsemisestä.

Päätalo oli kotoisin Sanginjoelta Oulun kupeesta. Lehdistö ihmetteli, miten hän oli onnistunut rakentamaan toimivan ja turvallisen lentokoneen ammattikoulusta hankkimillaan maalarin- ja hitsarintaidoilla.

Päätalon harrastus oli alkanut lennokkien rakentelusta. Varsinaiset aerodynaamiset tietonsa hän oli hankkinut alan kirjallisuutta tutkimalla.

Kahden oikean lentokoneen rakentamista Päätalo nimitti aikamiehen leikiksi. Luvatonta leikkiä se tietysti olikin.

Oulunsalon lentokentän tutka oli pannut merkille "aavekoneen" lentelyn. Oulun raastuvanoikeus tuomitsi lahjakkaan askartelijan 650 markan sakkoon.

Syyttäjä vaati rikoksentekovälineen luovutettavaksi valtiolle, mutta Päätalo sai pitää koneensa. Siitä oli tullut lentonäytösten vetonaula.

Muuan keräilijä osti ensimmäisen koneen Keski-Suomen ilmailumuseoon. Oheista elokuvaa tehtäessä tämä toinen Tiira II oli poliisin toimesta tehty lentokyvyttömäksi.

Koneesta oli takavarikoitu koivupuinen potkuri, jonka tekemiseen yksin oli mennyt pari kuukautta. Kone oli tullut maksamaan noin 8 000 silloista markkaa. Puolet summasta oli kulunut Volkkarin moottorista muunneltuun voimanlähteeseen.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors

Kommentit