Hyppää pääsisältöön

Ruoka on lääke, osa 3: KanacurryAkuutin terveyskokki liikkuu tänään mausteiden maailmassa. Kerstin Hultén valmistaa kananpoikacurrya, jonka maustesekoituksen hän laatii itse. Mausteet ruuassa eivät anna vain makuelämyksiä, vaan niillä on runsaasti erilaisia terveysvaikutuksia.

Curry-ruokia tehdään Intiassa sekä lihasta että kasviksista. Kerstin Hultén valitsee pääraaka-aineeksi tällä kertaa broilerin, koska se on hänen mukaansa terveysvaikutuksiltaan paras lihatyyppi.

Mausteista ytyä sairauksia vastaan

Intialaistyyppinen ruoka antaa hyvän tilaisuuden käyttää runsaasti mausteita.

– Mausteissa olevat ainesosat antavat suojaa erilaisia sairauksia kuten syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia ja jopa Alzheimeria vastaan, toteaa Kerstin Hultén.

Hän paloittelee ensiksi kanapojan, jonka hän laittaa marinoitumaan jogurttiin. Mausteet hän on annostellut valmiiksi esille pikku keoiksi tarjottimelle. Curryyn tulee korianteria, juustokuminaa, garam masalaa, inkivääriä, kurkumaa, chilijauhetta ja kanelia.

YLE Akuutti– Kaikissa näissä on suuret määrät antioksidantteja, vakuuttaa Hultén.

Kurkumasta, joka on tavallisin curry-ruuissa käytetty mauste, on tehty monia terveystutkimuksia. Kurkumassa on curcumin-nimistä ainetta, jolla on tutkimustulosten mukaan taipumus hillitä erilaisten kasvainten syntyä. Se lieventää lisäksi tulehduksia.

Intiassa on aina uskottu mausteiden terveysvaikutuksiin, ja niitä käytetään ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa.

Maustepaletin kerrannaisvaikutukset

Mausteiden maut tulevat esiin parhaiten, kun niitä ensin paistetaan hetki öljyssä. 

– Kaikilla näillä mausteilla, joilla on kehossa hyviä terveysvaikutuksia, on lisäksi synergiavaikutuksia. Yksi plus yksi ei siis ole kaksi, vaan kolme tai neljä tai ehkä kymmenen.

Hän ottaa esimerkiksi kurkuman ja pippurin yhteisvaikutuksen. Intialaistutkimusten mukaan yksi mustapippurin sisältämistä ainesosista, piperin, lisää ihmisen kykyä käyttää hyväkseen kurkuman sisältämät hyväätekevät ainesosat jopa 2000-prosenttisesti. Näyttäisi siis siltä, että on parempi syödä kohtuullinen määrä kurkumaa yhdessä mustapippurin kanssa, kuin syödä suuria määriä yksinomaan kurkumaa.

Kananpojan seuraksi Kerstin Hultén kuorii pari isoa sipulia, muutaman valkosipulinlohkon ja palan inkivääriä. Ne antavat ruualle hyvää makua, mutta ne kaikki ovat samalla erittäin terveellisiä raaka-aineita. Sipulit ja inkivääri menevät mausteiden kanssa pataan, jonne pian laitetaan muhimaan myös kana ja kookosmaitoa.

YLE Akuutti– Curryssa ei ollut juurikaan vihanneksia, vaan pääasiassa mausteita ja sipulia. Ajattelinkin paistaa lisukkeeksi vähän mangoldia. Ihmisen on hyvä syödä vihreitä lehtiä niin usein kuin suinkin mahdollista. Epidemiologinen tutkinta osoittaa, että ihmisillä jotka syövät paljon vihreitä lehtiä, on parempi suoja syöpää vastaan. Se johtuu todennäköisesti foolihappo-nimisestä aineesta, joka kuuluu B-vitamiineihin. Foolihappoa on runsaasti juuri vihreissä lehdissä, mutta sitä on myös muissa vihanneksissa ja marjoissa. Myös kokojyvätuotteet ja pavut sekä linssit sisältävät foolihappoa.

Keittiöön leviää tuossa tuokiossa houkutteleva intialainen tuoksu. Mmm-m!

Kananpoikacurry, 8 annosta

1 kg broilerifileitä

3 dl luonnonjogurttia

2 isoa sipulia

4 cm pala inkivääriä

5 valkosipulinkynttä

4 rkl oliiviöljyä

1 rkl garam masalaa, joko jauhetta tai tahnaa

2 tl kurkumaa

1 ½ tl chilijauhetta

1 rkl korianterijauhetta

1 rkl juustokuminaa

1 tl jauhettua kanelia

2 dl kookosmaitoa

suolaa ja mustapippuria

YLE AkuuttiPaloittele broilerifileet noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Marinoi kananpojanpaloja jogurtissa ainakin tunnin ajan. Kuori ja hakkaa sipuli pieneksi. Kuori inkivääri ja valkosipuli, ja raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipuli, lisää valkosipuli ja inkivääri, ja paista vielä hetki. Lisää kaikki mausteet ja sekoita. Lisää jogurtissa marinoidut kananpojanpalat ja ruskista niitä hetki. Lisää kookosmaito, ja anna kiehua heikolla lämmöllä viitisentoista minuuttia, tai kunnes kana on kypsää. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Tarjoa curryn lisukkeina paistettuja mangoldinlehtiä tai pinaattia ja basmatiriisiä.

Tulostettava versio reseptistä

Asiantuntija: KERSTIN HULTÉN, lääketieteen lisensiaatti, dietisti

Toimittaja: MAIJA UNKURI

Ruoka on lääke -sarja:

> Ruoka on lääke, osa 1: Ruokaisa perunasalaatti, 2.3.2010
> Ruoka on lääke, osa 2: Uunilohi, 6.4.2010
> Ruoka on lääke, osa 3: Kananpoikacurry, 4.5.2010
> Ruoka on lääke, osa 4: Tomaattipavut ja lammaspaisti, 16.11.2010
> Ruoka on lääke, osa 5: Hirvenlihapihvit ja porkkana-bataattilisuke, 30.11.2010
> Ruoka on lääke, osa 6: Jouluinen kaali ja uunikana, 21.12.2010
> Ruoka on lääke, osa 7: Kevyt keitto ja kokojyväleipä, 4.1.2011
> Ruoka on lääke, osa 8: Inkivääripäärynöitä ja suklaapalloja 11.1.2011