Hyppää pääsisältöön

1940-luku oli runouden vuosikymmen

Neljäkymmenluku oli kriitikko Maija Savutien mielestä kirjallisuushistorian kannalta epäkiitollista aikaa: sen alkupuoli kului sotaan, jälkipuoli siitä toipumiseen. Ajanjakson ilahduttavin ilmiö oli korkeatasoisen runouden suoranainen tulva.

Kansan Uutisten kirja-arvostelijana tunnettu Savutie alusti radiossa 1940-luvun kirjallisuutta koskevan keskustelun, jonka muut osanottajat olivat Pentti Holappa, Matti Kuusi, Kai Laitinen, Tyyni Tuulio ja Lauri Viljanen.

Savutien mukaan 1940-luvulle tyypillisiä olivat monet kirjalliset "rikkaruohoilmiöt". Sota-aikana merkittävää proosaa ilmestyi niukasti, ja myös sodanjälkeinen romaanikirjallisuus jäi runouden varjoon.

Lyriikka nousi todelliseen kansansuosioon, kun "nuoret hehkeät runoilijattaret iltapuvuissaan ja ruusu hiuksissaan lausuivat runoja yökerhoissa".

Tärkeää roolia näyttelivät sodan jälkeen vankiloista vapautuneet vasemmistokirjailijat, jotka järjestyivät kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilan piiriin. Sodan päätyttyä avauduttiin myös uudella tavalla muun maailman suuntaan, ja uudet kustantamot käänsivät aktiivisesti uutta amerikkalaista, neuvostoliittolaista, ranskalaista ja englantilaista kirjallisuutta.

Kriitiko pohtivat keskutelussaan myös, voiko 1940-luvulta löytää modernismin juuria ja mihin katosi köyhyydessä kituuttavan kirjailijan arkkityyppi.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto