Hyppää pääsisältöön

1940-luku oli runouden vuosikymmen

Neljäkymmenluku oli kriitikko Maija Savutien mielestä kirjallisuushistorian kannalta epäkiitollista aikaa: sen alkupuoli kului sotaan, jälkipuoli siitä toipumiseen. Ajanjakson ilahduttavin ilmiö oli korkeatasoisen runouden suoranainen tulva.

Kansan Uutisten kirja-arvostelijana tunnettu Savutie alusti radiossa 1940-luvun kirjallisuutta koskevan keskustelun, jonka muut osanottajat olivat Pentti Holappa, Matti Kuusi, Kai Laitinen, Tyyni Tuulio ja Lauri Viljanen.

Savutien mukaan 1940-luvulle tyypillisiä olivat monet kirjalliset "rikkaruohoilmiöt". Sota-aikana merkittävää proosaa ilmestyi niukasti, ja myös sodanjälkeinen romaanikirjallisuus jäi runouden varjoon.

Lyriikka nousi todelliseen kansansuosioon, kun "nuoret hehkeät runoilijattaret iltapuvuissaan ja ruusu hiuksissaan lausuivat runoja yökerhoissa".

Tärkeää roolia näyttelivät sodan jälkeen vankiloista vapautuneet vasemmistokirjailijat, jotka järjestyivät kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilan piiriin. Sodan päätyttyä avauduttiin myös uudella tavalla muun maailman suuntaan, ja uudet kustantamot käänsivät aktiivisesti uutta amerikkalaista, neuvostoliittolaista, ranskalaista ja englantilaista kirjallisuutta.

Kriitiko pohtivat keskutelussaan myös, voiko 1940-luvulta löytää modernismin juuria ja mihin katosi köyhyydessä kituuttavan kirjailijan arkkityyppi.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto