Hyppää pääsisältöön

Elämän äänet - Jouni Kesti

Oululainen taiteen moniottelija, merkillinen rumpali Jouni Kesti on löytänyt erilaisten äänien kiehtovan maailman.

Jouni Kesti (s. 1946) kutsuu itseään itseoppineeksi säveltäjäksi, taidemaalariksi ja kirjoittelijaksi, joka "käy töissä taiteen maailmassa".

"Toki Juhani Hakalahti opetti aikoinaan minulle kuvataiteen säännöt, varmaankin siksi, että tietäisin mitä sääntöä kulloinkin rikon. Myöhemmin huomasin, ettei sääntöjen rikkomisen tarkkailu ole taiteilijan tehtävä."

Nuorempana Kesti oli keskittynyt lähinnä improvisoituun musiikkiin ja jazziin. Hän oli hankkinut vahvan ammattitaidon tanssi- ja jazzorkesterien rumpalina. Vuonna 1979 hänet valittiin Kajaanin Big Bandin lyömäsoitinten äänenjohtajan virkaan.

Turvallinen asema ja tasainen tahti eivät kuitenkaan pitkän päälle Kestiä tyydyttäneet. Hän hakeutui kuvataiteen pariin.

"Olen myös kirjoittanut kolumneja lehtiin parinkymmenen vuoden ajan. Kaikista lehtiavustajan
hommista olen kuitenkin saanut potkut."

Eeli Aallon työryhmä kuvasi vuonna 1986 Trio Kestin (Juhani Aaltonen saxofoni, Eero Ojanen piano, Jouni Kesti percussion) ja Jorma Uotisen improvisointia Oulun kaupungintalon juhlasalin parketilla.

Tuolloin myös konkreettiset - muuten kuin musiikki-instrumenteilla tuotetut - äänet kiehtoivat Kestiä. Ne piti saada mukaan elokuvaan.

Kestiä pidettiin kotipaikkakunnallaan tuolloin erikoisena hahmona, jopa "kajahtaneena". "Ajattelin silloin, että sopii minulle", Aalto muistelee.

Tv-filmissä Kestin rytmeihin loihdittiin kuvallinen sisältö. Muusikoiden ja filmiryhmän yhteistyön tuloksena syntyi iloitteleva, absurdi kokonaistaideteos.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto