Hyppää pääsisältöön

Kirjallisuuden vapaus ja kirjasodat

Kai Laitinen ja Pekka Tarkka keskustelevat mm. toimittajan ja kirjailijan sanankäytön vapaudesta ja kirjasodista 1950- ja 60-luvuilla.

Tietolaatikko

Eino S. Revon ja Pekka Lounelan tekemää haastattelua ei alun perin ole tehty radiokäyttöön vaan tv-ohjelmaan Toisen tasavallan kulttuurikuvia.

1960-luvulla se asioiden piiri, josta saattoi ja tuli puhua, laveni huomattavasti. Erityisesti lehtien kulttuuriosastoista tuli vapauden saarekkeita, joissa saatettiin esittää jopa lehden linjan vastaisia näkemyksiä.

Kirjasodistaan tunnetulla kuusikymmenluvulla kriitikkoja arvostelivat yleensä lukijat, jotka pitivät heitä kustantajien lakeijoina ja "roskakirjailijoiden" aseenkantajina. 1970-luvulla asetelma on muuttunut, Tarkka väittää: tuolloin kriitikoihin olivat tyytymättömiä ennen kaikkia kirjailijat.

Teksti: Jukka Lindfors