Hyppää pääsisältöön

Laillinen puhallus

Tämän viikon MOT:ssä kerrottuun Ruukki Groupin tarinaan sisältyy opetus. Se on malliesimerkki siitä, miten pörssiyhtiö voidaan ottaa haltuun ja miten yhtiön kassa voidaan tyhjentää - täysin laillisesti.

Danko Končar on myynyt Ruukki Groupille kokonaan tai osin omistamiaan yrityksiä. Hän on netonnut tästä toista sataa miljoonaa euroa ja nettoaa vielä lisää, jos lisäkauppahinnat maksetaan suunnitellusti.

Ruukki Group on kohta kahden vuoden ajan ostanut omia osakkeitaan ja mitätöinyt niitä. Rahaa tähän on mennyt yli 70 miljoonaa euroa. Touhusta hyötyvät yhtiön pääosakkaat, ennen muuta Končar itse. Heidän omistusosuutensa yrityksestä nousee ilmaiseksi, siis ilman että he laittavat itse senttiäkään likoon.

Myös pääomanpalautuksilla ja osinkojen maksamisella pelataan pääomistajien pussiin. Kymmenestä suurimmasta omistajasta kuusi on ulkomaalaisia. Kolmen suomalaisen osuus osakepääomasta on vain kuusi prosenttia. Yhtiöstä ulos maksettavat rahat matkaavat siis ulkomaille.

Lisäksi Ruukki Groupin omistus on hyvin keskittynyttä. Yhtiön neljä suurinta osakkeenomistajaa pitävät hallussaan 65 prosenttia osakkeista. Viidenneksi suurin osakkeenomistaja on yhtiö itse.

Danko Končar voi esikuntineen yrittää selittää mustaa valkoiseksi. Hän voi väittää, että kyse on Ruukki Groupin parhaasta. Eli siitä, että yhtiö menestyy. Toistaiseksi siitä on näyttöä kovin vähän. Isolla rahalla Končarilta ostetut kaivokset ja sulatot ovat tuottaneet vain tappiota.

Pikemminkin näyttää siltä, että Ruukki Group on ollut Končarille väline. Hän on käyttänyt yhtiötä omien tavoitteidensa saavuttamiseen

Ensimmäinen tavoitteista näyttää olevan kohta saavutettu: Yhtiön kassa on tyhjä. Reilut 300 miljoonaa euroa on pian käytetty loppuun.

Toinen tavoite on ollut viedä yhtiö Lontoon pörssiin. Myös sen saavuttaminen on lähellä. Listauksen pitäisi tapahtua syksyyn mennessä.

Mitä sen jälkeen tapahtuu? Sen tietävät vain Končar ja hänen liikekumppaninsa.

Yksi vaihtoehto on, että Ruukki Groupin mineraaliliiketoiminta ja yhtiön jäljellä oleva vapaa oma pääoma jäävät Lontooseen. Puunjalostusliiketoiminta listataan omana yhtiönään Helsingin pörssiin. Ruukki Groupin pääomistajat – siis Končar ja kumppanit – ottavat listauksessa kerätyt rahat mukaansa Lontooseen. Helsinkiin jäävät vain velat.

Pelkkää kuvittelua? Ehkä. Osakeyhtiössä päätökset tehdään enemmistön turvin. Danko Končar hankki tuon enemmistön liikekumppaneidensa avulla. Hän siis määrää tahdin, loppuun asti.

Kommentit