Hyppää pääsisältöön

Yrttikoulu

Yrteillä on vanhastaan todettu olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Yrttejä voidaan myös käyttää kosmeettisiin tuotteisiin sekä mausteiksi ruokiin.

Suomessa yrttiviljelyn suosio kasvaa jatkuvasti. Yrttejä viljellään jo parilla tuhanella tilalla ympäri Suomea. Moni kasvattaa mausteyrttejä myös omalla ikkunalaudallaan tai takapihan kasvimaalla.

Yrttikoulu-ohjelmassa tutustutaan tarkemmin pohjolassa menestyviin yrtteihin. Ensimmäisen jakson yrtti on ruusujuuri.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkijan, mikkeliläisen Bertalan Galambosin sydämen ovat valloittaneet yrtit. Yrttien asiantuntija kertoo Yrttikoulun ensimmäisessä osassa ruusujuuren käytöstä hyötykasvina sekä sen hyvää tekevistä vaikutuksista. Ruusujuuri muun muassa kohottaa stressin sietokykyä.

Yrttikoulun toisessa jaksossa tutustumme rosmariiniin, jota kutsutaan myös lemmenyrtiksi. Rosmariinilla kerrotaan myös olevan muistia parantavia vaikutuksia ja sitä pidetäänkin muistamisen symbolina.

Kolmas jakso tutustuttaa meidät rakuunalajeihin. Yrtti on erityisesti ranskalaiselle keittiölle tyypillinen mauste. Rakuunalla on myös ruokahalua lisääviä ja ruuansulatusta edistäviä vaikutuksia, jotka perustuvat kasvin sisältämään eteeriseen öljyyn.

Neljäs yrttikoulu tutustuttaa meidät eksoottiseen korianteriin. Säilöntävinkkinä, Pekka Myyryläinen valmistaa hapatetuttuja suolakurkkuja talven varalle.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto