Hyppää pääsisältöön

Yrttikoulu

Yrteillä on vanhastaan todettu olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Yrttejä voidaan myös käyttää kosmeettisiin tuotteisiin sekä mausteiksi ruokiin.

Suomessa yrttiviljelyn suosio kasvaa jatkuvasti. Yrttejä viljellään jo parilla tuhanella tilalla ympäri Suomea. Moni kasvattaa mausteyrttejä myös omalla ikkunalaudallaan tai takapihan kasvimaalla.

Yrttikoulu-ohjelmassa tutustutaan tarkemmin pohjolassa menestyviin yrtteihin. Ensimmäisen jakson yrtti on ruusujuuri.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkijan, mikkeliläisen Bertalan Galambosin sydämen ovat valloittaneet yrtit. Yrttien asiantuntija kertoo Yrttikoulun ensimmäisessä osassa ruusujuuren käytöstä hyötykasvina sekä sen hyvää tekevistä vaikutuksista. Ruusujuuri muun muassa kohottaa stressin sietokykyä.

Yrttikoulun toisessa jaksossa tutustumme rosmariiniin, jota kutsutaan myös lemmenyrtiksi. Rosmariinilla kerrotaan myös olevan muistia parantavia vaikutuksia ja sitä pidetäänkin muistamisen symbolina.

Kolmas jakso tutustuttaa meidät rakuunalajeihin. Yrtti on erityisesti ranskalaiselle keittiölle tyypillinen mauste. Rakuunalla on myös ruokahalua lisääviä ja ruuansulatusta edistäviä vaikutuksia, jotka perustuvat kasvin sisältämään eteeriseen öljyyn.

Neljäs yrttikoulu tutustuttaa meidät eksoottiseen korianteriin. Säilöntävinkkinä, Pekka Myyryläinen valmistaa hapatetuttuja suolakurkkuja talven varalle.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto