Hyppää pääsisältöön

Au pairina Berliinissä

Sadoissa suomalaiskodeissa pohditaan koulujen päättyessä, annettaisiinko lapselle periksi ja päästettäisiin hänet viettämään välivuotta au pairina ulkomailla.

Heidi Takalon lukio oli ohi ja ulkomaille oli päästävä. Vaihtoehtoja ulkomaille halajavalle nuorelle oli tarjolla paljon. Heidi löysi isäntäperheen työpaikkailmoituksen internetistä ja päätyi töihin suomalais-saksalaiseen perheeseen Berliiniin.

Heidin työtehtävät perheessä muodostuvat lastenhoidosta ja kotitöistä. Perheen äiti Pauliina Quandt-Marttila kuvailee au pairin olevan kuin varamummi, perheenjäsen, joka on mukana arkisissa askareissa.

Haastattelua tehtäessä 19-vuotias kemijärveläinen on lopettelemassa au pair -aikaansa Berliinissä. Aika ulkomailla on opettanut Heidi Takalolle rauhallisuutta, kykyä nähdä asioita uudelta kannalta ja samalla Suomi-kuvakin on parantunut.

Teksti: Emilia Kemppi

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto