Hyppää pääsisältöön

Kreikka talouskriisin kurimuksessa

Kreikka ajautui vuonna 2010 vakavaan talouskriisiin. Euromaat olivat pakotettuja lainaamaan Kreikalle 110 miljardia euroa, josta Suomen osuus on yli 1,5 miljardia.

Kreikka ajautui kriisiin holtittoman taloudenpitonsa takia. Virkamiehille oli tarjolla monenlaisia palkanlisiä. Niitä sai esimerkiksi, jos saapui töihin ajoissa, käytti tietokonetta tai osasi vierasta kieltä.

Virkamiehet saavat yleensä vuodessa 14 kuukauden palkan. Pääsiäisenä ja kesällä saa ylimääräisen puolen kuun palkan, joulun alla koko kuukauden. Laki käytännössä estää virkamiesten irtisanomisen. Samalla he voivat jäädä eläkkeelle jo alle 50-vuotiaina.

Erityinen etuus on myönnetty virkamiesten naimattomille tai eronneille tyttärille. Virkamiehen kuollessa tyttäret saavat jatkaa hänen eläkkeensä nostamista. Tätä etuisuutta nauttii Kreikassa 40 000 naista ja se maksaa valtiolle 550 miljoonaa euroa vuodessa.

EU:n talouspäättäjät korostivat, että avun ehtona ovat Kreikan tekemät talousuudistukset. Pöydän takana kiiteltiin Kreikan hallituksen aamulla julkistamaa noin 30 miljardin euron säästöohjelmaa. Rehnin mukaan Kreikan tilanne arvioidaan vuosineljänneksittäin uudelleen ja lainan maksatuksista päätetään arvion perusteella.

Suomessa tukipaketti herätti paljon keskustelua. Suurin osa suomalaiset vastustivat sitä ja useat poliitikot epäilivät, että Kreikka ei maksa lainaa takaisin. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kuvasi Kreikkaa valtiollisena Lehman Brothersina, joka kaatuessaan järkyttäisi Euroopan taloutta valtavasti.

Lehman Brothers on yhdysvaltalainen investointipankki, jonka konkurssin katsotaan laukaisseen kansainvälisen finanssikriisin syksyllä 2008. Kataisen mukaan Kreikan kaatuminen voisi horjuttaa myös Suomen taloutta.

Teksti: YLE Uutiset

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto