Hyppää pääsisältöön

Sisäkorvaistuteleikkaus

Pirjo menetti yhdessä yössä lähes täysin kuulonsa. Leikkauksessa Pirjolle asennetaan sisäkorvaan implantti, jonka avulla hän opettelee jälleen kuulemaan.

Pirjo oli vähän päälle 20-vuotias, kun hän menetti kuulon oikeasta korvasta ja tasapainoaistin molemmista korvistaan. Varmaa syytä tälle sisäkorvan autoimmuunitaudille ei löydetty. Pirjo oli tosin sairastanut aivokuumeen teini-ikäisenä ja lääkärit arvelivat, että tauti saattoi liittyä tähän sairauteen.

Pirjolle tarjottiin jo teini-ikäisenä mahdollisuutta saada sisäkorvaistutetta eli pään sisäistä kuulokojetta, mutta hän kieltäytyi leikkauksesta. Pirjoa arvellutti leikkauksen suuruus ja se, että laite näkyy ulospäin.

30-vuotiaana Pirjo päätti kuitenkin lähteä leikkaukseen. Leikkauksessa Pirjon korvan sisään asennettiin sisäkorvaimplantti. Leikkauksen jälkeen ääni ei enää kulje korvakäytävää pitkin, vaan kuuleminen tapahtuu kokonaan kalloon kiinnitetyn mikrofonin kautta.

Jo leikkauksessa sisäkorvaimplanttiin ohjelmoidaan kuulokartta. Kahden viikon kuluttua leikkauksesta Pirjo kuuli jo 80 prosenttia sanoista oikein. Kuukauden kuluttua leikkauksesta sisäkorvaimplantti säädetään niin, että Pirjo kuulee mahdollisimman hyvin puhetta.

Teksti: Seija Aunila

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto