Hyppää pääsisältöön

Sisäkorvaistuteleikkaus

Pirjo menetti yhdessä yössä lähes täysin kuulonsa. Leikkauksessa Pirjolle asennetaan sisäkorvaan implantti, jonka avulla hän opettelee jälleen kuulemaan.

Pirjo oli vähän päälle 20-vuotias, kun hän menetti kuulon oikeasta korvasta ja tasapainoaistin molemmista korvistaan. Varmaa syytä tälle sisäkorvan autoimmuunitaudille ei löydetty. Pirjo oli tosin sairastanut aivokuumeen teini-ikäisenä ja lääkärit arvelivat, että tauti saattoi liittyä tähän sairauteen.

Pirjolle tarjottiin jo teini-ikäisenä mahdollisuutta saada sisäkorvaistutetta eli pään sisäistä kuulokojetta, mutta hän kieltäytyi leikkauksesta. Pirjoa arvellutti leikkauksen suuruus ja se, että laite näkyy ulospäin.

30-vuotiaana Pirjo päätti kuitenkin lähteä leikkaukseen. Leikkauksessa Pirjon korvan sisään asennettiin sisäkorvaimplantti. Leikkauksen jälkeen ääni ei enää kulje korvakäytävää pitkin, vaan kuuleminen tapahtuu kokonaan kalloon kiinnitetyn mikrofonin kautta.

Jo leikkauksessa sisäkorvaimplanttiin ohjelmoidaan kuulokartta. Kahden viikon kuluttua leikkauksesta Pirjo kuuli jo 80 prosenttia sanoista oikein. Kuukauden kuluttua leikkauksesta sisäkorvaimplantti säädetään niin, että Pirjo kuulee mahdollisimman hyvin puhetta.

Teksti: Seija Aunila