Hyppää pääsisältöön

West Point -kadetti Hanna Parikka

Yhdysvaltain kuuluisassa West Pointin sotilasakatemiassa opiskelee lähes 4000 kadettia, joista 400 on naisia. Yksi heistä on suomalainen Hanna Parikka.

Hanna Parikka on ainoa suomalainen, joka opiskelee vuonna 1995 Yhdysvaltojen kuuluisassa West Pointin sotilasakatemiassa. Hän on myös ainoa sieltä valmistunut suomalainen.

Anne Flinkkilän haastattelussa Parikka puhuu siitä millaista on olla kadetti, nainen ja suomalainen vieraalla maalla.

West Pointin sotilasakatemia perustettiin vuonna 1802 presidentti Thomas Jeffersonin ja kongressin päätösellä kouluttamaan nuoren amerikkalaisen kansakunnan päällystöä.

Ajat ovat muuttuneet Jeffersonin päivistä, sillä vuonna 1995 akatemiassa opiskelee joukko ulkomaalaisia, jopa entisen Varsovanliiton maista.

Parikan innostus lähteä vaativaan sotilaskouluun syntyi partioharrastuksen pohjalta. Abiturientti Parikka selaili Reserviläinen-lehteä ja huomasi sieltä West Pointin rekrytointi-ilmoituksen. Parikka päätti pyrkiä kouluun ja joutui läpikäymään samat pääsykokeet kuin amerikkalaiset kokelaatkin.

Akatemiaan päästyään Parikka joutui tiukkaan fyysiseen ja psyykkiseen testiin. Alokasaikana jyvät karsiutuivat akanoista: ne jotka eivät soveltuneet sotilasuralle tippuvat pois koulusta.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus ei vielä Parikan haastattelun aikoihin ollut arkipäivää Suomessa, vaan sitä saatiin odottaa seuraavaan syksyyn. Parikan kokemukset olivat varmasti innoittajina monille pyrkijöille. Parikka toteaa sotilaskoulutuksen olevan rankkaa mutta samalla palkitsevaa: "Reipas, iloinen, yhteistyöhenkinen ja tulevaisuuteen luottava menestyy alalla".

Teksti: Emilia Kemppi