Hyppää pääsisältöön

Tapahtui 1985: Nuori puoluejohtaja Mihail Gorbatšov

Mihail Gorbatšovin valinta keväällä 1985 Neuvostoliiton johtoon oli käännekohta: nuoren puoluejohtajan myötä alkoi maassa uudistusten aika. Gorbatšov tiedettiin reformistiksi, mutta kuinka pitkälle välttämättömien uudistusten tiellä olisi mentävä, oli vuonna 1985 hämärän peitossa.

Jo Leonid Brežnevin pitkän kauden päättymisen jälkeen vuonna 1982 paljastui, kuinka huonoon tilaan Neuvostoliitto oli ajautunut. Andropovin noustessa valtaan neuvostotalous tarpoi tehottomuuden suossa, kansantaudiksi äitynyt työpaikkajuopottelu rapautti työmoraalia ja maan kanonisoitu ideologia oli vieraantunut kansalaisten arkitodellisuudesta.

Jo Andropov puhui uudistusten välttämättömyydestä, mutta käytännössä hänen kaudellaan tapahtui vain kosmeettisia korjauksia. Todelliset uudistukset lykkääntyivät ja vaikean sairauden pakottaessa Andropovin syrjään, johtajaksi kohonnut Konstantin Tšernenko oli jälleen puhdasoppinen Leonid Brežnevin linjan poliitikko.

Kun nuori Mihail Gorbatšov keväällä 1985 valittiin puoluejohtajaksi, oli hänen suurena tavoitteena uudistaa maan sosialistinen järjestelmä ja palauttaa kriisiytyneen suunnitelmatalouden elinvoima. Talouselämän uudistaminen, sosialistisen itsehallinnon kehittäminen, avoimempi julkinen keskustelu, sovinnollisempi kansainvälinen ote ja monet muut vaikeat kysymykset olivat Gorbatshovin uudistusten, perestroikan, keskiössä.

Gorbatšovin tehtävä oli hyvin vaikea. Neuvostoliitto oli valtio, joka nojasi marxismi-leninismin pyhiin opinkappaleisiin, joten kysymys kuului, miten suorittaa perinpohjainen uudistus kajoamatta kanonisoidun järjestelmän kovaan ideologiseen ytimeen?

Edeltäjiinsä verrattuna Gorbatšov oli täysin uudentyyppinen neuvostojohtaja. Hän oli nuori, vaikutti avoimelta, esiintyi paljon julkisuudessa, oli vapautunut ja antoi itsestään dynaamisen kuvan. Myös Raisa Gorbatšovan, puoluejohtajan vaimon, tuominen julkisuuteen oli neuvostojohtajalta ennen näkemätön ele, joka etenkin lännessä otettiin hyvin positiivisesti vastaan. Tasavallan presidentti Mauno Koivistoon Mihail Gorbatšov teki heti hyvin myönteisen vaikutuksen.

Tapahtui 1985 –sarjassa valtio-opin dosentti Jyrki Iivonen kertoo, minkälaisessa tilanteessa Mihail Gorbatšov nousi valtaan. Kuinka kovan valtataistelun Gorbatšov joutui käymään, kuka oli hänen päävastustajansa ja kenen suojeluksessa Gorbatšov alun perin nousi kärkkymään kohti maan johtajuutta?

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto