Puutiainen on yleinen Suomessa tavattava punkkilaji. Kuten muutkin punkit, se kuuluu hämähäkkieläimiin, joiden hyvänä tuntomerkkinä on neljä jalkaparia erotukseksi hyönteisten kolmesta jalkaparista.
Puutiainen viihtyy lehtimetsissä ja heinikoissa tiheän ja kostean aluskasvillisuuden seassa. Levinneisyys rajoittuu Kemi-Joensuu -linjan eteläpuolelle. Punkkikausi kestää koko lämpimän kauden huhtikuusta lokakuuhun.
Puutiaisella on kolme kehitysvaihetta: toukka, nymfi ja aikuinen. Kehittyäkseen edellisestä vaiheesta seuraavaan puutiainen tarvitsee veriaterian. Lisäksi naaras tarvitsee verta voidakseen munia. Verta puutiainen imee isäntäeläimestään, yleisimmin pikkujyrsijöistä tai linnuista, mutta myös esimerkiksi koirat ja ihmiset voivat joutua puutiaisen puremiksi. Aikuinen puutiainen on muutaman millimetrin pituinen, mutta syödessään se voi paisua ison herneen kokoiseksi.
Puutiainen levittää borrelia-bakteerin aiheuttamaa borrelioosia ja TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta, jota esiintyy Suomessa pääasiassa Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Tosin pitää muistaa, että läheskään jokainen puutiainen ei ole taudinkantaja. Ihossa kiinni oleva punkki tulisi irrottaa mahdollisimman nopeasti mahdollisen tartunnan estämiseksi. Irrotukseen sopivia välineitä, kuten punkkipihtejä ja "lassokyniä" myydään mm. apteekeissa ja lemmikkieläinkaupoissa.


Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu