Hyppää pääsisältöön

Päivä kyläkoulussa

Kevättalvinen arkipäivä kainuulaisessa kyläkoulussa sujuu hyväksi havaitulla rutiinilla. Oppituntien lomassa ulkoillaan upeassa koskimaisemassa. Pienten kyläkoulujen viimeiset ajat olivat kuitenkin käsillä – näin oli laita esimerkiksi seitsemän oppilaan Lampaluodon koulussa Porin saaristossa.

Korpelan koulussa Suomussalmella on 56 oppilasta.Valtaosa heistä taittaa koulumatkan autolla, mutta moni myös hiihtää. Jokelan perheen tytöt tulevat reellä, jota vetää kylän ainut hevonen.

Tänään erityisenä ohjelmana on äitienpäiväohjelman harjoittelu. Liikuntatunnilla pannaan sukset jalkaan ja hiihdetään hohtaville keväthangille.

Päivän päätteeksi opettajat palaavat virka-asuntoihinsa. Miesopettaja korkkaa olutpullon ja miettii työtään. "Taas on saatu yksi päivä ajan virtahan." Sortuminen rutiiniin surettaa häntä.

Samaan aikaan pojat pelaavat purolla jääkiekkoa. Säännöt ja välineet ovat puutteelliset, mutta pelaamisen riemua se ei himmennä.

Osa kyläkouluista oli hyvinkin pieniä. Vuonna 1972 Kamera kiertää -sarjassa vierailtiin Lampaluodon koulussa, jossa oppilaita oli vain seitsemän.

Kommentit