Hyppää pääsisältöön

Romanilasten lapsuus lastenkodissa

Sodanjälkeisessä Suomessa käsitys ihmisten ja rotujen eriarvoisuudesta aiheutti syrjintää ja mustalaisten eristämistä muusta yhteiskunnasta. Miksi romanilapsia koottiin joukoittain lastenkoteihin?

Monet romanit elivät suoranaisessa kurjuudessa sotien jälkeen, erityisesti Karjalasta evakuoidut romanit. Noin joka toinen romanilapsi sijoitettiin lastenkotiin tai sijaiskoteihin ainakin joksikin aikaa.

Vuoden 1963 uutisfilmi Martinkylän romanilasten lastenkodista antaa auvoisen kuvan lasten elämästä. Suomalaislasten tavoin kasvatetut romanilapset ovat valmiita yhteiskuntaan, kuitenkin tietäen, että he ovat alttiimpia arvostelulle kuin muut lapset.

Lasten kohtelu ja kurinpitotoimet ovat jättäneet katkeria muistoja lastenkodeissa varttuneille romaneille.

Tuula Lind joutui lastenkotiin evakkomustalaisten leiristä 1950-luvulla. Lind kirjoitti kokemuksistaan kirjan Käheä-ääninen tyttö yhdessä Riikka Tannerin kanssa.

Miljoonat romanit elävät edelleen köyhyydessä EU-maissa. Romanian romanikerjäläisiä uskotaan tulevan Suomeen yhä enemmän, koska Romanian taloustilanne on kurjistunut entisestään.

Romaneja kohdellaan Euroopassa kuin roskaa, väittää Amnesty International. Amnesty on uudessa kampanjassaan romanien asialla ja vaatii Euroopan unionia konkreettisiin toimiin syrjinnän lopettamiseksi.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto