Käenkaali on varjoisten kuusi- ja sekametsien yleinen kasvi Oulu-Joensuu -linjalle asti. Se muodostaa usein laajoja, yhtenäisiä kasvustoja suikertavan maavartensa avulla.
Tietolaatikko
Käenkaali eli ketunleipä
(Oxalis acetosella)
- monivuotinen
- korkeus 5–10 cm
- syötävät happamat lehdet
Käenkaali kukkii touko-kesäkuussa. Valkeissa terälehdissä on violetinvärisiä suonia ja keltainen tyvi. Kukat ja lehdet reagoivat herkästi valoon.
Hämärässä ja toisaalta liian kirkkaassa valaistuksessa ne sulkeutuvat ja kääntyvät alaspäin, "nukkuvat". Osa myöhemmin kesällä kukkivista kukista ei avaudu koskaan, vaan ne pölyttävät itse itsensä.
Oksaalihappoa lehdissä
Käenkaalin lehdet ovat kolmiosaisia, ja lehtien yksittäiset lehdykät sydämenmuotoisia. Ne muistuttavat apilan lehteä. Kukapa ei olisi ainakin lapsena maistanut ketunleipää. Lehtien hapan maku johtuu niiden sisältämästä oksaalihaposta.
Hortoilu eli villivihannesten hyödyntäminen ruuanlaitossa on nostanut käenkaalin uuteen arvoon. Sen kirpeä maku antaa oman vivahteensa esimerkiksi salaatteihin tai levitteisiin.


