Hyppää pääsisältöön

Jäähyväiset aseveljille

Syyskesällä 1944 Suomi aloitti irrottautumisen toisesta maailmansodasta. Kehityksen taitekohdaksi muodostui pääministeri Antti Hackzellin radiopuhe 2. päivä syyskuuta 1944.

Tietolaatikko

Suuret puheet: Jäähyväiset aseveljille. Ensiesitys YLE Puhe su 16.5. klo 19.03 ja ma 17.5. klo 14.30.

Hackzellin radioesiintyminen oli Suomen julkinen ilmoitus siitä, että Saksan ja Suomen yhteinen tie sodassa oli tullut tiensä päähän.

Puhe oli vaikea, ja sen johdosta Neuvostoliiton on väitetty aloittaneen tulitauon vasta vuorokautta sovittua myöhemmin.

Suuret puheet -sarjan jaksossa "Jäähyväiset aseveljille", professori Henrik Meinander kertoo puheesta, joka epäonnistuessaan olisi saattanut viedä Suomen keskelle kahden rintaman sotaa.

Teksti: Tapio Pajunen

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto