Hyppää pääsisältöön

Radioteatteri: Maastrichtin sopimus liitteineen

Maastrichtin sopimusasiakirja
Maastrichtin sopimusasiakirja 1992 (musiikkialbumi),Maastrichtin sopimus

Radioteatteri alkoi lukea Euroopan unionin perussopimusta ja sen liitteitä juhannuksena 1994. Se ehdittiin kahlata läpi juuri ennen Suomen lokakuista EU-kansanäänestystä.

Sopimus Euroopan unionista allekirjoitettiin Hollannin Maastrichtissa helmikuussa 1992.

Siinä sovittiin Euroopan talous- ja rahaliiton perustamisesta, yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, unionin kansalaisuuden käyttöönotosta ja Euroopan parlamentin aseman korostamisesta ministerineuvoston rinnalla.

Radioteatterin laskelmien mukaan EU-sopimuksista kertyi 40 hyllymetriä paperia. Maastrichtin sopimusta ja siihen liittyviä oikeudellisia normeja luettiin Radiomafian Pressiklubissa joka arkipäivä kello 12.30.

Lukijoina käytettiin Radioteatterin näyttelijöiden lisäksi mm. eri alojen taiteilijoita, toimittajia, lapsia ja kadunkulkijoita. Kaikki eivät ymmärtäneet lukemaansa, mutta se ei estänyt upeita tulkintoja.

Radioteatteri arvioi, että urakan jälkeen suomalaisten pitäisi selviytyä syöksykierreportailta vastaamaan juu tai ei. Lokakuun 16:ntena 1994 pidetyssä äänestyksessä kansakunta päätti liittyä unioniin ja hyväksyä Maastrichtin sopimuksen.