Hyppää pääsisältöön

Radioteatteri: Maastrichtin sopimus liitteineen

Radioteatteri alkoi lukea Euroopan unionin perussopimusta ja sen liitteitä juhannuksena 1994. Se ehdittiin kahlata läpi juuri ennen Suomen lokakuista EU-kansanäänestystä.

Sopimus Euroopan unionista allekirjoitettiin Hollannin Maastrichtissa helmikuussa 1992.

Siinä sovittiin Euroopan talous- ja rahaliiton perustamisesta, yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, unionin kansalaisuuden käyttöönotosta ja Euroopan parlamentin aseman korostamisesta ministerineuvoston rinnalla.

Radioteatterin laskelmien mukaan EU-sopimuksista kertyi 40 hyllymetriä paperia. Maastrichtin sopimusta ja siihen liittyviä oikeudellisia normeja luettiin Radiomafian Pressiklubissa joka arkipäivä kello 12.30.

Lukijoina käytettiin Radioteatterin näyttelijöiden lisäksi mm. eri alojen taiteilijoita, toimittajia, lapsia ja kadunkulkijoita. Kaikki eivät ymmärtäneet lukemaansa, mutta se ei estänyt upeita tulkintoja.

Radioteatteri arvioi, että urakan jälkeen suomalaisten pitäisi selviytyä syöksykierreportailta vastaamaan juu tai ei. Lokakuun 16:ntena 1994 pidetyssä äänestyksessä kansakunta päätti liittyä unioniin ja hyväksyä Maastrichtin sopimuksen.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto