Hyppää pääsisältöön

Heavylegenda Ronnie James Dio

Heavylaulaja Ronnie James Dio kuoli 16.05.2010 syöpäsairauteen. Haastattelussa vuodelta 1986 Dio lähettää terveiset rakkaille suomalaisille faneilleen sekä puhuu Dio-yhtyeen massiivisesta lavashowsta.

Ronnie James Dio lauloi uransa aikana muun muassa Black Sabbathissa, Rainbow'ssa ja Dio-yhtyeessä.

Wendy Dio julkaisi 16.05.2010 lausunnon laulajan kotisivulla: "Sydämeni on särkynyt. Ronnie menehtyi tänä aamuna kello 7:45. Useat ystävät ja sukulaiset ehtivät jättää hänelle jäähyväisensä, ennen kuin hän nukkui rauhallisesti pois".

Dio puhui syövästään vielä kuukautta ennen kuolemaansa Revolver-lehden palkintojuhlassa. Hän sai vatsasyöpädiagnoosin vuoden 2009 lopulla.

"Jos on päättänyt taistella, täytyy uskoa niihin asioihin, jotka auttavat", Dio sanoi.

Dion Heaven&Hell-yhtye peruutti kesäkiertueensa Dion hoitojen vuoksi. Yhtyeen piti esiintyä kesällä 2010 mm. Porissa.

Haastattelussa vuodelta 1986 Ronnie James Dio lähettää terveiset rakkaille suomalaisille faneilleen sekä puhuu Dio-yhtyeen massiivisesta lavashowsta.

Teksti: YLE Uutiset ja Emilia Kemppi

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto