Hyppää pääsisältöön

Ilmastokatastrofi peruutettu

Kööpenhaminan suuri ilmastokokous oli maailmanpolitiikan keskipisteessä joulukuussa 2009. Kokouksen alla MOT selvitti, minkälaisiin tutkimuksiin tiedot ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä sekä sen dramaattisista seurauksista perustuvat.

Ennen ilmastokokousta maailman tiedotusvälineissä kerrottiin ilmastokatastrofin kiihtymisestä: ennennäkemätön lämpeneminen sulattaa jäätiköitä, nostaa merenpintaa, aiheuttaa myrskyjä, tulvia ja kuivuutta.

MOT-ohjelman selvityksissä osoittautui, että tutkimukset maapallon ennenkokemattomasta lämmönnoususta viime vuosikymmenien aikana eivät kestä lähempää tarkastelua.

Muun muassa kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporteissa näkyvästi huomiota saanut, globaalia lämpenemistä kuvaava ns. jääkiekkomaila-käyrä on saatu aikaan valikoimalla aineistoa yksipuolisesti.

Myöskään hiilidioksidipäästöjen aiheuttaman lämpenemisen määrästä ei vallitse tieteellistä yksimielisyyttä. Tuoreen MIT:n tutkimuksen mukaan hiilidioksidin kaksinkertaistuminen ilmakehässä riittäisi nostamaan maailman keskilämpöä korkeintaan puoli celsiusastetta, kun tietokonemallit ennustavat yli kahden, jopa kuuden asteen lämmönnousua tällä vuosisadalla.

Teksti: Matti Virtanen ja Martti Backman, MOT