Hyppää pääsisältöön

Kreikkalainen ruokavalio



Kreikan talous on kriisissä, mutta ikivanha kreikkalainen keittiö elää kukoistuskauttaan. Yhä useammat matkaavat Kreikkaan nimenomaan herkullisen ruoan vuoksi.

Kreikkalainen ruoka on maittavaa ja terveellistä. Sen juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse pronssikaudelle asti. Esimerkiksi Kreikkaan kuuluvalla Kreetalla, yhdellä Välimeren suurimmista saarista, asuu tutkimusten mukaan Euroopan pitkäikäisin ja terveellisin kansa.

Kreetalainen ruokavalio on herättänyt myös ravitsemustieteilijöiden mielenkiinnon jo 1960-luvulla. Tuolloin julkaistiin ensimmäiset tulokset niin kutsutusta seitsemän maan tutkimuksesta, jossa myös Suomi ja Kreikka olivat mukana.

Suomesta mukana ollut Pohjois-Karjala sai Euroopan synkimmät luvut sydän- ja verisuonikuolleisuudessa. Kreikasta mukana ollut Kreeta osoittautui valoisammaksi monessakin suhteessa. Sydän- ja verisuonitaudit olivat niin tuntemattomia, että edes sydänlääkäreitä ei saarella ollut.

Toki suomalaisten ruokailutottumukset ovat liki viidessä vuosikymmenessä keventyneet, mutta Välimeren ruokavaliosta on meillä yhä paljon opittavaa.

Oliiviöljyä ja kasviksia

YLE AkuuttiSuomalaisen ja kreikkalaisen ruokakulttuurin erot tuntee hyvin Rodoksen saarella jo yli kolmekymmentä vuotta asunut suomalaissyntyinen Pirjo Vainio-Stefanis.

– Kreikassa syödään paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja oliiviöljyä. Suomessa käytetään vastaavasti paljon maitotuotteita, lihaa ja rasvaa. Kermaa lorautetaan ruokiin yhä melko runsaasti. Liha ja maitotuotteet ovat Kreikassa pikemminkin vain varsinaisen pääruoan eli vihannesten lisäkkeinä.

Kreikkalaisen ruokavalio sisältääkin paljon erilaisia lehtivihanneksia, kuten kaalia, rucolaa ja pinaattia. Erityisesti kesällä nautitaan paljon kesäkurpitsasta, tomaatista, sipulista, munakoisosta, paprikasta ja erilaisista palkokasveista tehtyjä salaatteja ja laatikoita.

Ruoat maustetaan villivihanneksilla ja oliiviöljyllä. Jo nyt suomalaistenkin ruokapöytään kuuluva oliiviöljy on useimpien ruokien sekä "mauste" että perusta. Oliiviöljy sisältää runsaasti erilaisia antioksidantteja ja sen on todettu myös alentavan kolesterolia.

– Oliiviöljy on lääke. Se on paitsi erinomaisen hyvää, myös erittäin terveellistä. Me kreikkalaiset nautimme oliiviöljyä mielellään "tuoreena"; sekoitamme sitä erilaisiin ruokiin ja salaatteihin ja vältämme öljyn kovaa kuumentamista, itsekin ruoanlaittoa harrastava perheen isäntä Petros Stefanis sanoo.

Syödään yhdessä!

YLE AkuuttiKreikkalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu, että ruoka sekä valmistetaan että nautitaan yhdessä. Yleensä koko perhe kokoontuu lounaalle ja illalliselle.

– Yksin syömistä pidetään Kreikassa surullisena, jopa säälittävänä asiana. Kreikkalainen perhe on myös varsin laaja; siihen kuuluvat ydinperheen lisäksi usein myös muut lähisukulaiset ja perheen vanhukset. On myös tärkeää, että ruoasta nautitaan ajan kanssa ja kiireettömästi, Pirjo Stefanis-Vainio kertoo.

Asiantuntija: PIRJO VAINIO-STEFANIS, stefanis(at)otenet.gr

Toimittaja: KARIN MARIOLA

Lähde: Tuominen-Gialitaki Merja (2001). Kreeta – vieraanvaraisten jumalten saari.

> Kreetalainen ruokavalio
> Akuutissa aiemmin: kreetalainen ruoka

Pirjo Vainio-Stefanis suosittelee:

YLE AkuuttiMunakoisosalaatti (melitzanosalata)

Valmistusaineet:

2 munakoisoa, 1 iso paprika, 1 tlk sitruunamehua, 4-5 rkl oliiviöljyä, 1 rkl hienonnettua persiljaa, pari valkosipulin kynttä (tai pieni punasipuli), suolaa, valkopippuria, fetajuustoa.

Munakoisoon pistellään haarukalla reikiä ja kypsennetään uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia, samalla kypsennetään uunissa paprika. Munakoison pehmennyt sisus otetaan lusikalla kulhoon, kuutioidaan, lisätään voimakkaasti sekoittaen tilkka öljyä ja sitruunamehua. Hienonnettu valkosipuli, persilja ja kypsät kuoritut paprikakuutiot sekoitetaan joukkoon, maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Halutessa lisätään pari teelusikkaa majoneesia. Jos haluat tahnasta ruokaisamman, voit lisätä murennettua fetaa joukkoon.

Kreikkalainen salaatti (horiatiki salata)

Valmistusaineet:

Kiinteää lehtisalaattia, pari tomaattia, kuutioitua kurkkua, pari viipaloitua retiisiä, punasipulirenkaita, mustia oliiveja, hienonnettua persiljaa ja minttua, kuutioitu paprika, fetajuustoa kuutioituna. 3 rkl oliiviöljyä, 1 rkl viinietikkaa, ripaus suolaa ja sokeria.

Sekoita salaatin ainekset salaattikulhossa. Sekoita oliiviöljyyn viinietikka, suola ja sokeri ja kaada vihannesten päälle.

Tourlou-tourlou-vihannespata

Valmistusaineet:

3 kesäkurpitsaa

1 paprika

3 sipulia

1 iso munakoiso

6 valkosipulin kynttä

3 isoa tomaattia

1 nippu persiljaa

3 perunaa

n. 1,5 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

(feta-juustoa)

(1 dl vettä)

Paloittele kesäkurpitsat, munakoisot ja perunat isohkoiksi kuutioiksi. Leikkaa paprika ja sipulit renkaiksi, paloittele valkosipulin kynnet. Raasta tomaatit.

Kuumenna oliiviöljy kasarissa, kuullota ensin sipuli ja valkosipuli, lisää kuutioidut vihannekset, kääntele muutaman minuutin ajan. Lisää raastettu tomaatti ja hienonnettu persilja, mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljaisella tulella n. 40 minuuttia, tarkista välillä neste. Jos tarvis, lisää hiukan kiehuvaa vettä. Halutessa voi melkein kypsän ruoan laittaa uunivuokaan, lisätä feta-juuston murusia päälle ja antaa ruskistua n. 10–15 minuuttia esilämmitetyssä uunissa.

Moussaka

Valmistusaineet: 10 annokseen: 2 kg munakoisoja, 120 g voita, 1 kg naudan jauhelihaa, 300 g tomaattimurskaa, 100 g hienonnettua sipulia, hienonnettua persiljaa, 50 g valkoviiniä, 150 g vehnäjauhoja, 4 munaa, 1 litra maitoa, 200 g fetajuustoa, 100 g juustoraastetta, suolaa, pippuria, muskottipähkinää.

Munakoisot viipaloidaan pituussuunnassa, liotetaan kylmässä vedessä pari tuntia, valutetaan ja kuivataan. Sen jälkeen käännellään vehnäjauhossa ja ruskistetaan öljyssä kuumalla pannulla.

Hienonnettu sipuli kuullotetaan voissa pannulla, lisätään jauheliha, ruskistetaan, lisätään suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää, valkoviini ja tomaattimurska. Annetaan kiehua hiljalleen kypsäksi. Sen jälkeen pannu otetaan tulelta, lisätään 2 munaa, fetajuusto ja persilja ja sekoitetaan.

60 g voita sulatetaan kasarissa, voimakkaasti sekoittaen lisätään 80 g jauhoja, kuumennettu maito ja juustoraaste, annetaan kiehahtaa. Lisätään 2 vatkattua munaa, sekoitetaan. Kastikkeen tulee olla paksua.

Uunipannun pohjalle ripotellaan hieman suolaa ja sokeria, kerros munakoisoja ladotaan limittäin tiiviisti. Jauhelihakastike levitetään munakoisojen päälle, ladotaan toinen kerros munakoisoja. Bechamelkastike levitään tasaisesti munakoisojen päälle, pinnalle sirotellaan juustoraastetta ja muutama ripaus kylmää vettä. Paistetaan kohtalaisessa lämmössä n. 35 minuuttia.