Hyppää pääsisältöön

UKK taiteilijana

Presidentti Urho Kekkonen valmistaa tauluaan "Niin on, jos siltä näyttää" kuvanveistäjä Kimmo Pyykön ateljeessa vuonna 1975.

Toimitusjohtaja Matti Viherjuuri houkutteli UKK:n Taidehallissa pidetyn amatööritaiteilijoiden suurnäyttelyn suojelijaksi ja näytteillepanijaksi.

Viherjuuri myös keksi hänelle kaikkia kiinnostavan aiheen: naisfiguurin. Sekatekniikalla valmistetun teoksen syntyvaiheissa tarvittiin pensselin lisäksi mm. kolvia ja vasaraa.

Teknisenä avustajana toiminut kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö antoi ateljeensa käyttöön, kiersi rautakaupoissa etsimässä käyttökelpoisia esineitä ja sai lisäksi kunnian kiinnittää naisfiguurin nännit.

Naisfiguuri sai nimensä Luigi Pirandellon vuonna 1917 valmistuneesta näytelmästä. UKK:n mukaan sen tarkoitus oli kirvoittaa tyytymättömän Suomen kansan "mielet hymyyn".

Kekkonen arvelee tosikkojen paheksuvan, että tasavallan presidentti on ryhtynyt tällaiseen leikkiin. Omien sanojensa mukaan hänellä kuitenkin on ollut työtä tehdessään rajattoman hauskaa.

Naisfiguurin julkistamistilaisuudessa UKK esitteli medialle myös leipälapiosta ja hevosen kuolaimista valmistamansa omakuvan. Presidentinvaalien alla sen kopioiden myynnillä rahoitettiin Kekkosen vaalikampanjaa.

Teksti: Jukka Lindfors