Hyppää pääsisältöön

Hiski Salomäen jälkeenjääneet nauhat

Legendaarisen Hiski Salomäen 1930-luvulla tekemät sensaatiomaiset radioäänitteet saatiin suomalaisten kuultaviksi Radiomafiassa vuonna 1991.

Hiskin radiouran toi tieteellisen yhteisön tietoon tunnettu viestintätutkija Francis Wiesenthal vuoden 1987 Hiski Salomäki -symposiumissa.

Amerikansuomalainen Salomäki toimi radiotoimittajana Michiganin Kuparisaarella sijainneella KWW-asemalla. Lähetykset (tai "laajallukset", kuten sanonta tuohon aikaan kuului) kuuluivat Suurten järvien suomalaisalueiden lisäksi aina Detroitia ja Chicagoa myöten.

Hiski viljeli ohjelmissaan rakastamiaan musiikkityylejä: jazzia, bluesia, hillbillyä ja havaijimusiikkia. Radiohistorioitsijat pitävät hänen lähetyksiään maailman ensimmäisinä dj-ohjelmina.

Äänilevyjen välissä Hiski mainosti erilaisia myyntiartikkeleita, mm. Red Cross -munuaislaastaria, Alve-Satsi-lapamatolääkettä ja Nuga-Tone-ihmejuomaa, jonka kysyntä kieltolain oloissa oli kohtalaisen suuri.

Hiskiä auttoi studiotyössä intiaaniavustaja, joka nauhoilla esitellään pelkästään nimellä "Boy". Ohjelman sponsorina toimi duluthilainen puolalaiskauppias Naftalin Kuts.

Jaksot esittelee etnomusikologian dosentti, Yleisradion äänitearkiston päällikkö Pekka Gronow.

Tietolaatikko

Useimmat päivälehtien lukijat tuntevat Hiski Salomäen ennen kaikkea Madonna Cicconen ensimmäisenä aviomiehenä. Hän vaikutti aikanaan myös ratkaisevasti Beatles-yhtyeen syntyyn johtaessaan laajamittaista amerikkalaisten rhythm & blues -levyjen salakuljetusta Englantiin.
Kuopion läänin Savikylässä syntynyt Salomäki muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1924 nuorisoseuran tileissä ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi. Rapakon takana hän pääsi nopeasti mukaan siirtosuomalaisten toimintaan ja tuli tunnetuksi huvitilaisuuksien promoottorina. Hänen tiedetään toimineen myös kuuluisan kaimansa Hiski Salomaan managerina.
Hiski vietti levotonta kiertue-elämää ja tutustui moniin sen ajan huomattavimpiin muusikoihin. Original Dixieland Jazz Bandin pasunisti Eddie Edwards valmensi häntä vuonna 1924 mantereenläpijuoksuun, jonka voittorahat Hiskiltä kylläkin takavarikoitiin useiden luotettavien todistajien vannottua nähneensä hänet astumassa junaan 20 minuuttia lähtölaukauksen kajahtamisen jälkeen. Sivutuloja Hiski hankki mm. myymällä patenttilääkkeitä ja käynnistämällä ketjukirjeitä.
Oheiset Hiskin radiolähetysten tallenteet löytyivät onnekkaan sattuman kautta. Kun Michiganin Superiorissa vuonna 1990 purettiin vanha suomalainen työväentalo eli "haali", sen raunioista löydettiin pino pikalevyjä. Ne oli ilmeisesti äänittänyt vahtimestari Penttisen poika Timo, joka myöhemmin otti nimekseen Dean Benedetti. Hän oli suuri jazzin ystävä ja äänitti Hiskin ohjelmia niissä kuultavien levyuutuuksien vuoksi. Näiden vuosina 1928-1941 tehtyjen tallenteiden tekninen taso ei tietenkään vastaa nykyajan vaatimuksia, mutta ne ovat kuitenkin korvaamattomia kappaleita radion historiaa. Alkuperäisiä pikalevyjä säilytetään Smithsonian Institutessa Washingtonissa. Suomeen ne saatiin vuonna 1991 kansainvälisen Hiski Salomäki -seuran ponnistelujen tuloksena.

Kommentit