Hyppää pääsisältöön

Rantakuntoon vaikka väkisin

Joko sinä olet päässyt rantakuntoon? Toisin kysyen, vaivaako sinuakin kuntoilu- ja laihdutusvimma, jotta kesällä kehtaa ottaa paidan pois omalla pihallaan?

Vaivaa tahi ei, odotettavissa on seuraavaa: valitettavasti liikuntainnostus ja kuntoilija sammuvat viimeistään juhannuksena. Kesäkuntoon laihtumista seuraa pöhöttyminen terassikuntoon.

Mutta ei se mitään. Syksyllä alkavatkin jumpat ja sählyvuorot, jotta pääsee laihduttamaan itsensä joulukuntoon, ja taas on vara repsahtaa.

YLE Akuutti
Jojomainen painonhallinta on haastava ja ympärivuotinen harrastus, jota harjoitetaan eritoten Suomessa. Lääkärit sitä tosin eivät suosittele.

Asiaan vihkiytyneet kertovat painon pudottamisen olevan hankalinta. Se onnistuu syömällä vähemmän ja liikkumalla enemmän. Ajatus on kovin vanhanaikainen. Vähä syöminen johtaa epämiellyttävään nälkään ja liikkuessa tulee hiki.

Onneksemme markkinamies on kehittänyt painonvaihtelun tueksi monenmoisia vempeleitä. Nykyaikaisen teknologian ansiosta läski lähtee ja lihas vahvistuu ihan vain paikallaan olemalla. Näin markkinamiehen lähipiiristä kerrotaan.

Ja jos jonkin mielestä homma käy turhan epäeettiseksi, niin ainahan voi ohjata tärinävyöhön vihreää virtaa. Vatsa kiinteytyy ja maailma pelastuu. Vähän niin kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kärpäsistä pääsemmekin kesään. Kylmästä keväästä huolimatta kesä tulee jopa rantakuntoa varmemmin. Eivätkä ne ensi kesän kärpäset pariin yksilöön jää. Hyttysiäkin on rajojemme sisäpuolella niin paljon, että niitä yritetään listiä maailmanennätystahtiin.

Suomen suvi sisältääkin yllättävän paljon epämiellyttäviä asioita. Mutta niin me suomalaiset vain kesästä tykkäämme. Kiintymystä kesään eivät haittaa edes joka kerta esiin nousevat rajariidat rakkaan naapurin kanssa, tai lomastressi, tai palovammat.

Palamisen lomassa suomalaiset myös palelevat kesäisin. Suomen talvi on pitkä ja kylmä, mutta tosiasiassa kyllähän pakkasessa pärjää, kun osaa pukeutua oikein. Jostain syystä kyky järkevään pukeutumiseen rajoittuu talveen.

Asia selviää vilkaisemalla katsomoon kevään ensimmäisissä jalkapallopeleissä. Jäähallin lämpöön tottuneet avopäiset istuinurheilijat hytisevät penkeillään lähes kesävaatteissa. Eikä nuijaa kehtaa huutaa edes lämpimikseen, kun ei se muovituopeissa tarjoiltava kylmä olut vielä nollakelissä maistu, eikä täten ääntä aukaise.

Paluu alkuelementtiin

YLE AkuuttiUinnissa on havaittavissa sama ilmiö. Uimareiden mukaan avantouinti, oikealta nimeltään talviuinti, ei juuri palella. Kesällä vesi on paljon ilmaa kylmempää. Ainakin niinä harvoina hellepäivinä, kun suomalaiset kokevat paluun alkuelementtiin yhteiseksi asiakseen.

Suomalaisten sanotaan olevan kesäihmisiä. Ainakin suurissa kaupungeissa kävellessä väite on pakko kyseenalaistaa. Kohtalaisen moni vastaantulija edustaa etelämaalaista rotua.

Saattavathan Suomi-pojat lymyillä korpeen rakennetuissa piilopirteissään. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset mökkeilevät keskimäärin 38 päivää vuodessa.

Siellä luonnon keskellä sitä onkin hyvä asustaa. Rantakunto löytyy takuuvarmasti laiturin nokassa varpaita rantavedessä huljutellen.

Niinhän sitä sanotaan, että rantakunnossa ne hylkeetkin ovat. Ja liian lihava olet vasta silloin, kun rannalla makoillessasi ympäristöaktiivit tulevat työntämään sinua takaisin mereen.

Toimittaja: MATTI AHOLA

Lisää ohjelmasta